Cukier kryształ

Piernik czekoladowy

Ocena:

4.49 (166)

  • 50 min.
  • więcej niż 10 osób

.

Składniki:

  • 30 dag miodu
  • 30 dag cukru
  • 3 łyżki masła
  • 9 łyżek kakao
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników
  • białka z 9 jajek
  • 30 dag mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag skórki pomarańczowej
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag laskowych
  • 10 dag migdałów
  • 10 dag śliwek kalifornijskich
  • 15 dag powideł śliwkowych
  • MASA CZEKOLADOWA:
  • 2 szklanki śmietany 36%
  • szklanka cukru Sweet Family
  • 4 łyżki masła
  • 4 tabliczki gorzkiej czekolady

Piernik czekoladowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Miód gotujemy z połową cukru, masłem i 6 łyżkami kakao, na małym ogniu przez 15–20 min.
    Dodajemy przyprawę korzenną do pierników. Białka ubijamy z pozostałym cukrem i ostrożnie wlewamy przestudzoną masę piernikową.
  • Krok 2: Dodajemy przesianą mąkę, resztę kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy i dodajemy 3/4 posiekanych bakalii.
  • Krok 3: Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków. Pieczemy 30 min w temp. 190°C. Po upieczeniu przecinamy ciasto na pół, smarujemy powidłami śliwkowymi i przykrywamy odkrojonym blatem.
  • Krok 4: Przygotowujemy polewę: śmietanę zagotowujemy z cukrem i masłem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy ze śmietaną. Przestudzony piernik polewamy masą czekoladową i posypujemy bakaliami.

Porady

Cukier kryształ to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj cukru. Produkowany z buraków cukrowych, przyjmuje formę drobnych, białych kryształków. W kuchni wykorzystywany do słodzenia napojów, pieczenia ciast oraz przygotowywania domowych deserów i owocowych przetworów.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne