Pierniczki katarzynki

Katarzynki piecze się szybko, a ciasto nie zawiera tłuszczu, ważne dla osób liczących kalorie ;)

desery katarzynki pierniczki

Czas przygotowania:
60min.
Ocena:

(średnia 4.44 z 201 głosów)

Składniki:

  • 200 g miodu
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych do piernika
  • kilka łyżek karmelu ( zamiast karmelu dałam 1 czubatą łyżkę kakao)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gęstej śmietany

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Pierniczki katarzynki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wszystkie składniki zagniatamy na dosyć twarde ciasto, a następnie wałkujemy na grubość 0,5 - 1 cm, katarzynki nie mogą być cienkie. Foremką do katarzynek wykrawamy pierniczki, smarujemy je z wierzchu wodą i pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 12-15 minut.

Porady

Szukasz inspiracji? Wypróbuj te przepisy na pierniczki

Bardzo proste pierniczki świąteczne - wypróbuj!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy