Piegusek przekładany budyniem

Niezwykle łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze - bardzo smaczne!

dodany przez: KaroOolcia

Desery

Czas przygotowania:
60min.
Ocena:

(średnia 4.46 z 180 głosów)


Składniki:

  • 5 jaj
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. maku
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 l mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • Polewa:
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Żółtka utrzeć z cukrem. Rozpuścić margarynę - ostudzić. Do utartej masy z żółtek i cukru dodać mak. Po dokładnym wymieszaniu dodać resztę składników - mąkę, proszek i zapach. Na koniec dodać rozpuszczoną margarynę. Ubić białka na sztywną pianę, dodać powoli do wcześniej zrobionej masy. wymieszać. Wylać do blachy wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 40 minut w 160 stopniach C. Zrobić budyń według przepisu na opakowaniu - z mniejszą ilością mleka.
  • Po wystudzeniu - przekroić ciasto na pół, wylać gorący budyń i przykryć drugą częścią ciasta.
  • Polewa:
  • Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

Porady

Wypróbuj też przepis na ciasto Izaura

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy