Pieczony udziec jagnięcy z musem jabłkowym

Na sam widok cieknie nam ślinka. Udziec jagnięcy z musem jabłkowym poleca się na dzisiejszy obiad!

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 kg udźca jagnięcego (najlepiej z kością)
  • główka czosnku
  • pęczek świeżego rozmarynu
  • cytryna
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • MUS Z KWAŚNYCH JABŁEK:
  • 5–6 dużych jabłek (ok. 1,3 kg), np. szarej renety

Przygotowanie

  1. Mięso wyjmujemy z lodówki co najmniej na 1 godz. przed gotowaniem, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 120°C. Główkę czosnku rozdzielamy na ząbki, po czym obieramy i połowę drobno siekamy. Połowę igieł rozmarynu także siekamy. Posiekany czosnek i rozmaryn, skórkę otartą z cytryny skrapiamy oliwą.
  2. Mieszamy na gęstą pastę razem z solą i pieprzem. Jagnięcinę dokładnie nacieramy pastą czosnkową, wmasowując ją w mięso. Resztę łodyg rozmarynu i całych ząbków czosnku wkładamy na dno naczynia do zapiekania mięsa – gęsiarki, naczynia żaroodpornego czy innego z pokrywą (jeżeli nie mamy takiego naczynia, możemy użyć dowolnej, odpowiednio dużej formy do zapiekania, czy nawet głębokiej blachy z piekarnika, a mięso przykrywamy bardzo szczelnie podwójną warstwą folii aluminiowej – w ten sposób mięso nie wyschnie, bo folia aluminiowa skutecznie temu zapobiegnie).
  3. Pieczemy 7 i 1/2 godz., do czasu, aż mięso z łatwością będzie odchodzić od kości, a włókna bez trudu będzie można rozdzielić dwoma widelcami. Po tym czasie odkrywamy brytfannę lub usuwamy folię aluminiową, zwiększamy temp. do 240°C, pieczemy 15–30 min, aż mięso lekko się zrumieni.
  4. Wyjmujemy mięso z brytfanny – na deskę, przykrywamy je folią aluminiową i pozwalamy, by „odpoczęło” przez ok. 10 min. Podajemy z wytworzonym sosem i musem z jabłek.
  5. Mus jabłkowy: jabłka, po uprzednim obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych, kroimy na równe części (połówki lub ćwiartki) i smażymy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu, ewentualnie dodając 1–2 łyżki wody) do momentu, w którym staną się półtwarde i zbrązowieją. Tak przygotowane zostawiamy przykryte folią do wystygnięcia, a następnie miksujemy.
  6. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Wskazówki

Zobacz też: Udziec jagnięcy wolno pieczony z pesto

jabłka jagnięcina udziec
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy