Pieczony schab

Przygotowanie: 10 minut Pieczenie: 1 godzina 10 minut

dania mięsne

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.43 z 196 głosów)

Składniki:

  • 70 dag schabu karkowego
  • po łyżce oleju i masła
  • cebula
  • łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w ósemki, a czosnek posiekać. Schab natrzeć grubą solą, pieprzem i oprószyć majerankiem.
  • Mięso opłukać, wrzucić na 5 minut do osolonego wrzątku, wyjąć i osuszyć. Ponownie natrzeć solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i majerankiem. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanny, dodać cebulę, wlać 3 łyżki wody i piec 1 godzinę i 10 minut w temperaturze 190°C, często polewając wytwarzającym się sosem.
  • Pokrojony w plastry, podawać z ziemniakami i sałatą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy