Okoń z masełkiem czosnkowym

Ocena:

4.47 (175)

  • 50 min.
  • dla 1 osoby

Okoń z masełkiem czosnkowym - to przepis, jak okoń może pojawić się w prostym przygotowaniu na nasz rodzinny obiad. Masło sprawia, że okoń będzie przepyszny! Wprost aromatyczna, soczysta ryba. Warto wiedzieć, że okoń morski, to inaczej labraks. Polecam :)

Składniki:

  • 1 Okoń morski świeży ( ja kupiłam w Biedronce już wypatroszonego)
  • 2 zabki czosnku
  • 1/2 łodygi selera + 3 małe gałązki natki od selera
  • 3 plastry cytryny
  • 1 łyzka masła
  • 1 łyzeczka przyprawa do ryb
  • sól,pieprz wg.uznania
  • folia aluminiowa do zawinięcia
  • 1 łyzka oliwy do posmarowania foli

Okoń z masełkiem czosnkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Rybę myjemy i usuwamy skrzela bo są gorzkie.Osuszamy ręcznikiem papierowymi odkładamy.Robimy masło czosnkowe.Tj. obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę,dodajemy łyżkę masła i mieszamy na jednolitą papkę.Łodygę selera wraz z natką siekamy a cytrynę (plastry) kroimy na cztery lub na dwa.
  • Okonia nacinamy z obu stron w czterech miejscach.W ponacinana rybę wciskamy masło czosnkowe.Środek solimy i wkładamy cytrynę i posiekany seler.
  • Tak przygotowaną rybę układamy na wysmarowanej oliwą foli aluminiowej.Kropimy cytryną,posypujemy solą i pieprzem,przyprawą do ryb i pozostała natką selera.Oczywiście z obu stron. Zawijamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 30 minut.Pod koniec pieczenia odwijamy folię i zapiekamy ją jeszcze 10 minut i możemy podawać.
  • Ja podałam z frytkami i gotowanymi warzywami .....

Porady

W przepisie na okonia wykorzystałam wypatroszonego okonia z dyskontu, ale bez problemu świeżą rybę kupicie także na targowisku czy w sklepach rybnych, które specjalizują się w takim asortymencie. Masło czosnkowe - można kupić gotowe, ale ja polecam zrobić, jak w przepisie. Okoń morski u mnie podawany jest z piekarnika.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne