Pieczony kalafior z jabłkami i śledziem

Pieczone warzywa mają wyjątkowy smak i strukturę - kalafior staje się lekko orzechowy, aromatyczny, chrupiący (nie za miękki!). Świetnie smakuje w towarzystwie jabłek i śledzi - poleca Agata Wojda.

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 163 głosów)

Składniki:

  • 3 jabłka – twarde, winno-słodkie typu ligol
  • cukier, sól, pieprz
  • 2 niewielkie kalafiory
  • 10 dag masła
  • 2 nieduże ząbki czosnku
  • 10 łyżek octu jabłkowego
  • pomarańcza
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 4 filety śledzia w oliwie
  • awokado
  • 10 dag kiełków słonecznika
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Jabłka obieramy i kroimy w ósemki, oprószamy cukrem i pieczemy ok. 8 min w temp. 200°C. Kalafiory dzielimy na duże różyczki, a potem każdą kroimy na 1/2-cm plastry, by wyglądały w przekroju jak drzewo (wszystkie te malutkie kawałki, które rozwalą się nam w trakcie krojenia, zamarynujemy oddzielnie). Duże kawałki wkładamy do miski, roztapiamy masło i polewamy, delikatnie mieszając. Dodajemy szczyptę cukru i drobno posiekany czosnek.
  • Piekarnik rozgrzewamy do maksymalnej temperatury. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i na nim rozsypujemy kalafiory z masłem. Pieczemy przez 10 min, aby były lekko chrupiące i nabrały lekko brązowego koloru. Studzimy.
  • Do garnuszka wlewamy ocet, wkładamy obraną skórkę z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy 100 ml wody, 2 łyżki cukru i kurkumę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 min. Do gorącej zalewy wkładamy te małe, odłożone kawałki kalafiora, zakręcamy gaz i pozostawiamy na 30 min. Osączamy dopiero przed podaniem.
  • Śledzia kroimy w cienkie paski. Awokado obieramy i dzielimy na ósemki. W misce delikatnie mieszamy upieczone kawałki jabłek i kalafiorów z kiełkami słonecznika i śledziem. Dodajemy sok z cytryny, olej rzepakowy, sól i świeżo mielony pieprz. Na koniec dodajemy awokado i serwujemy. Kalafiora w zalewie pomarańczowej podajemy oddzielnie.
  • Przepis Agaty Wojdy, szefowej kuchni restauracji Opasły Tom w Warszawie.

Porady

Zachwycam się takim kalafiorem. Upieczony jest maślany w smaku i doskonale się nadaje do sałatek. Śmiało mieszajcie go z orzechami, bazyliowym pesto, zimnym makaronem i płatkami parmezanu. Doskonale smakuje z sypkim kuskusem, wgniecionymi płatkami migdałowymi, rodzynkami i ogromną ilością witaminy C w postaci kilku łyżek posiekanej natki. Warto poobklejać kalafiora, np. zmiksowanymi pestkami słonecznika z odrobiną miodu, cynamonu, kuminu lub czarnuszki i podać do śniadaniowego twarogu na kanapce. Ogromnie ignorowane warzywo w Polsce, a posiadające wiele możliwości. Na surowo, na chrupiąco i zblanszowany.

Zobacz też: pakora z kalafiora, czyli chrupiąca indyjska przekąska

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy