Pieczony boczek wg Aleex

Mięciutkie mięso, niezwykle aromatyczne i świetnie smakuje na gorąco i na zimno.

dodany przez: Aleex

dania mięsne pieczeń Wędliny Przekąski

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 151 głosów)


Składniki:

  • 1,5 kg surowego boczku lub innego mięsa
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2,5-3 szkl wody
  • 1 kostka mięsna Winiary
  • przyprawy: papryka słodka, wegeta, czosnek granulowany, majeranek, Delikat czerwony Knorr'a

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, natrzeć vegetą, posypać obficie papryką, delikatem Knorr'a, czosnkiem granulowanym i majerankiem. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w plasterki i obłożyć nimi mięso.
  • 2. Przykryć mięso i włożyć je do lodówki (ja wkładam miseczkę z mięsem do foliowego woreczka i szczelnie zamykam) na przynajmniej 12 godzin. Może pozostać w chłodnym miejscu nawet dobę.
  • 3. Po upływie tego czasu mięso włożyć do foliowego rękawa. Do miski z resztką przypraw wlać wodę, pokruszyć kostkę. Wlać wszystko do rękawa z mięsem i szczelnie zamknąć.
  • 4. Naciąć rękaw zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 2 godzin. Mięso jest mięciutkie, ponieważ gotuje się ono w sporej ilości wody. Po upływie odmierzonego czasu ostrożnie wysunąć blachę, rozciąć folię i zapiekać mięso przez 15 minut, aż zrobi się chrupiąca skórka.
  • 5. Wyjąć mięso na talerz, obok położyć plasterki cebuli i czosnku. Wywar powstały podczas pieczenia odlać do miseczki, po wystudzeniu - zamrozić. To świetny dodatek do sosu mięsnego, który można wykorzystać w dowolnym czasie.
  • Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy