Pieczone ziemniaki w boczku

Ziemniaki zapiekane w boczku z tymiankiem, polane sosem Folwark (np. czosnkowym) stanowią wspaniały dodatek do dania głównego bądź są genialną gorącą przekąską.

Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 197 głosów)

Składniki:

  • ziemniaki – 2 duże szt.
  • boczek wędzony – 1 opakowanie
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz
  • sos czosnkowy

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obrać, podgotować około 12 minut w osolonej wodzie, odstawić do ostygnięcia.
  • Ostudzone ziemniaki pokroić w plasterki o grubości około 1-1,5 cm. Doprawić solą i pieprzem z obu stron, posypać tymiankiem. Zawinąć boczkiem. Ponownie posypać posiekanym tymiankiem.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec w piekarniku przez około 20 minut. Podawać gorące.

Porady

Zobacz też: grillowane ziemniaki z boczkiem, daktylami i oscypkiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy