Pieczone sardynki

Przygotowanie: 2 godz. 30 minut Porcja: 280 kcal

Dodany przez:

Pieczone sardynki

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
280 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 2 kg średnich lub dużych sardynek
  • sól morska gruboziarnista
  • oliwa
  • 2 cytryny
  • ocet winny

Przygotowanie

  1. Sardynki oskrobać, umyć w osolonej wodzie. Natrzeć solą morską, odstawić na 2 godziny. Z ryb zetrzeć nieco soli i skropić je oliwą.
  2. Cytryny sparzyć, pokroić w krążki. Sardynki z plasterkami cytryny włożyć do koszyczków do pieczenia. Kłaść na ruszcie i piec po kilka minut z każdej strony.
  3. Upieczone sardynki skropić octem winnym. Podawać z ziemniakami i zieloną sałatą.
ryby obiad ryba dietetyczne sardynki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze