Pieczone sardynki

Przygotowanie: 2 godz. 30 minut Porcja: 280 kcal

ryba

Czas przygotowania:
150 min.
Kalorie:
280 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 189 głosów)

Składniki:

  • 2 kg średnich lub dużych sardynek
  • sól morska gruboziarnista
  • oliwa
  • 2 cytryny
  • ocet winny

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Sardynki oskrobać, umyć w osolonej wodzie. Natrzeć solą morską, odstawić na 2 godziny. Z ryb zetrzeć nieco soli i skropić je oliwą.
  • Cytryny sparzyć, pokroić w krążki. Sardynki z plasterkami cytryny włożyć do koszyczków do pieczenia. Kłaść na ruszcie i piec po kilka minut z każdej strony.
  • Upieczone sardynki skropić octem winnym. Podawać z ziemniakami i zieloną sałatą.

Kalorie: 280

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: