Pieczone pierożki z łososiem i jajkiem

Pierogi tym razem pieczemy. Są cudownie chrupiące, a połączenie łososia i jajek... Mniam!

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
12 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 50–70 dag gotowego ciasta francuskiego mrożonego
  • 5 dag masła
  • cebula średniej wielkości, posiekana
  • 35 dag świeżego łososia bez skóry
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • łyżeczka tartego chrzanu
  • łyżka drobno siekanego koperku
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki musztardy diżońskiej
  • mąka do podsypania
  • żółtko
  • mak

Przygotowanie

  1. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. W niewielkim garnuszku rozgrzewamy połowę masła i wrzucamy posiekaną cebulę. Dusimy ją przez chwilę, aby nabrała słodyczy, ale nie rumienimy; studzimy. Na pozostałym maśle obsmażamy łososia, przez 3 min z każdej strony. Gotowego przekładamy do miski i rozdzielamy widelcem na małe kawałki, dodajemy cebulę, jajka starte na najmniejszych oczkach, chrzan, posiekany koperek i doprawiamy solą, pieprzem, musztardą.
  2. Wyrabiamy gładki farsz. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, oprószamy je lekko mąką, lekko wałkujemy. Wycinamy szklanką krążki. Na środku każdego kładziemy porcję farszu i sklejamy, dla pewności dociskając brzegi widelcem.
  3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy żółtkiem i obsypujemy makiem. Pieczemy ok. 20 min, na złoto. Serwujemy jako dodatek do kremowych zup z korzeniowych lub w towarzystwie kwaśnej śmietany z kawiorem.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018

Wskazówki

Ciasto francuskie rozmraża się akurat tyle czasu, ile zajmuje przygotowanie dowolnego farszu. Wycinamy z niego szklanką kółka, smarujemy musztardą z ziarnami gorczycy. Na każdym krążku kładziemy plaster świeżego pomidora i posypujemy suszonym oregano. Zapiekamy w temp. 200°C, dopóki ciasto się nie zrumieni. Resztki ciasta smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy grubym cukrem kryształem i wsuwamy do piekarnika obok wytrawnych placuszków – będą na deser.

Zobacz też: dum sum - chińskie pierożki pod lupą

jajka pierogi łosoś pieczone pierogi
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy