Pierożki z mięsem i kaszą gryczaną

Ocena:

4.45 (165)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
Smakowite pierożki dla wszystkich łakomczuchów

Składniki:

  • na ciasto
  • 450 gr mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 ml wrzątku
  • nadzienie;
  • 300 gr mięsa mieszanego (pieczony kurczak, gotowana wieprzowina,mielone)
  • 2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej
  • 200 gr grzybów mrożonych (podgrzybki)
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • majeranek
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół cebuli
  • 2 łyżeczki imbirowego sosu Tao-Tao

Pierożki z mięsem i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso mielone przysmażyć z cebulą i grzybami, dodać sól, pieprz, imbir i zioła prowansalskie.
  • Przestudzić.. Do pojemnika robota włożyć mięso pieczone i gotowane, zmielić, dodać przysmażone mięso z grzybami, oraz jajko i sos imbirowy, wszystko dobrze zmielić.
  • Zmielone nadzienie wymieszać z kaszą gryczaną.
  • Przygotować ciasto;
  • Mąkę wymieszać z proszkiem i olejem zalać wrzątkiem i wymieszać łyżką. Kiedy odrobinę przestygnie zagnieść ciasto ..
  • Wałkować, wycinać szklanką krążki i lepić pierogi. Gotować w osolonym wrzątku, podawać z tłuszczem i przyrumienioną cebulką.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne