Pieczone marchewki z sosem tahini

Pieczone marchewki podane z tahini - smakują wyjątkowy. To przez cukier, który karmelizuje się w pieczonych marchewkach i sprawia, że warzywa mają apetyczny kolor i strukturę.

Przekąski

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 184 głosów)

Składniki:

  • nieduże marchewki (lub marchewki z pasternakiem) – liczymy po 4–5 sztuk na osobę
  • masło lub wegańska margaryna
  • sól
  • pieprz
  • łyżka kuminu rzymskiego
  • 2 łyżki pasty tahini
  • łyżka oliwy
  • po kilka gałązek natki pietruszki i kolendry
  • 2 łyżki ziaren białego sezamu

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Marchewki (i ew. pasternak) szorujemy
  • odcinamy nać
  • zostawiając krótkie zielone końcówki
  • przecinamy wzdłuż na połówki
  • układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ok. 4 łyżek tłuszczu roztapiamy
  • smarujemy warzywa
  • oprószamy solą
  • pieprzem i kuminem
  • pieczemy ok. 30 min w temp. 175°C.
  • Tahini ucieramy z oliwą
  • siekamy natki.
  • Gorące marchewki układamy na półmisku
  • polewamy sosem
  • posypujemy sezamem (najlepiej uprażyć go na suchej patelni) i zieleniną.
  • Przepis z "Mojego Gotowania" nr 11/2017

Porady

Pieczone marchewki podajemy do: duszonych lub smażonych w panierce mięs, zwłaszcza drobiowych kotletów.

Zobacz też: chleb wielkanocny z tahini

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy