Pieczone marchewki z sosem tahini

Pieczone marchewki podane z tahini - smakują wyjątkowy. To przez cukier, który karmelizuje się w pieczonych marchewkach i sprawia, że warzywa mają apetyczny kolor i strukturę.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • nieduże marchewki (lub marchewki z pasternakiem) – liczymy po 4–5 sztuk na osobę
  • masło lub wegańska margaryna
  • sól, pieprz
  • łyżka kuminu rzymskiego
  • 2 łyżki pasty tahini
  • łyżka oliwy
  • po kilka gałązek natki pietruszki i kolendry
  • 2 łyżki ziaren białego sezamu

Przygotowanie

  1. Marchewki (i ew. pasternak) szorujemy, odcinamy nać, zostawiając krótkie zielone końcówki, przecinamy wzdłuż na połówki, układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
  2. Ok. 4 łyżek tłuszczu roztapiamy, smarujemy warzywa, oprószamy solą, pieprzem i kuminem, pieczemy ok. 30 min w temp. 175°C.
  3. Tahini ucieramy z oliwą, siekamy natki.
  4. Gorące marchewki układamy na półmisku, polewamy sosem, posypujemy sezamem (najlepiej uprażyć go na suchej patelni) i zieleniną.
  5. Przepis z "Mojego Gotowania" nr 11/2017

Wskazówki

Pieczone marchewki podajemy do: duszonych lub smażonych w panierce mięs, zwłaszcza drobiowych kotletów.

Zobacz też: chleb wielkanocny z tahini

przekąski warzywa sezam marchew tahini
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze