pieczone jabłka

pieczone jabłka to przepyszny, ciepły i nieskomplikowany deser na zimowe wieczory

DeseryPrzekąski

Czas przygotowania:
35 min.
Kalorie:
200.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 199 głosów)

Składniki:

  • 5 jabłek (najlepsze są goldeny i antonówki, ale równie dobrze może to być każda odmiana)
  • 1 opakowanie cukru wniliowego - cynamonowego
  • 10 łyż powideł śliwkowych
  • bita śmietana do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. jabłka umyć, przekroić na pół i wydrążyć pestki wraz z gniazdem (najlepsze są goldeny lub antonówki)
  • 2. oczyszczone jabłka ułożyć na blasze do pieczenia, posypać cukrem waniliowym - cynamonowym, a na środku położyć po 1 łyż powideł śliwkowych
  • 3. zapiekać przez około 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st.
  • 4. podawać z bitą śmietaną

Kalorie: 200.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy