Pieczone buraki i rabarbar z mozzarellą i octem balsamicznym

Pieczone buraki i rabarbar z mozzarellą i octem balsamicznym

Sałatki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.4 z 198 głosów)

Składniki:

  • 1 kg obranych buraków,
  • 4 łodygi rabarbaru,
  • 500 g sera mozzarella di Bufala
  • 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy „Party”
  • 2 zielone cykorie
  • Oliwa z oliwek
  • Sól morska i wędzona
  • Sok z 1 cytryny
  • Ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Umyte, obrane i pokrojone w cząstki buraki przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą morską i piec 35 – 45 minut  w piekarniku nagrzanym do 220°C.
  • Umyty rabarbar pokroić w plastry grubości 0,5 cm, przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz octem balsamicznym i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.
  • Mieszankę sałat Fit&Easy „Party” połączyć z pokrojoną cykorią ułożyć na półmisku razem z upieczonymi burakami i rabarbarem oraz pokrojoną w „ćwiartki” mozzarellą.
  • Całość skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą morską lub wędzoną.
  • Sałatka wg Sylwii Wiesenberg

Porady

Zobacz też: burrata, czyli mozzarella, która oczaruje twoje kubki smakowe!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy