Pieczona gęś w jabłkach

doskonałe danie na świąteczny stól

dania mięsne

Czas przygotowania:
150 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 155 głosów)

Składniki:

  • 1 gęś
  • 5 kwaśnych jabłek
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • garść rodzynek
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Gęś oczyścić, umyć, natrzeć solą i pieprzem i odstawić na kilka godzin do lodówki.Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki i obtoczyć w majeranku.Nadziać gęś tymi jabłkami, rodzynkami, ząbkami czosnku i pokrojoną w ćwiartki cebulą.Spiąć wykałaczkami.Gęś włożyć do brytfanny, podlać wodą, brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.Po 30 minutach pieczenia zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez 2 godziny, od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem.Upieczoną gęś podzielić na porcje.Część nadzienia zmiksować wraz z powstałym sosem i zagęścić mąką ziemniaczaną.Sos podawać w sosjerce.

Porady

Zobacz też: Gęś pieczona - gęsina smakuje nie tylko na świętego Marcina

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy