Pieczona cukinia faszerowana mięsem mielonym

Zapiekanka, która zastępuje bułkę cukinią.

kotlety mielonedania mięsne

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 170 głosów)

Składniki:

  • 1 sztuka cukinia,
  • do smaku Sól,
  • pieprz,
  • bazylia,
  • oregano,
  • 2 sztuka pomidor,
  • 1 sztuka cebula,
  • 150 gram ser zółty,
  • 200 gram mięso mielone wieprzowe,
  • 1 łyżka oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Umytą cukinię przeciąć na połówki i wyciąć pestki.
  • Pomidory pokroić w większą kostkę.
  • Na grubej tarce zetrzeć ser.
  • Cebulę drobno pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
  • Na patelnię wrzucić mięso. Smażyć od czasu do czasu mieszając, pod koniec wrzucić pomidory.
  • Ułożyć cukinię na brytwance i wypełnić wgłębienie farszem, ubijając je, aby weszło jak najwięcej. Faszerowaną cukinię włożyć na 15 min. do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po tym czasie ułożyć na cukiniach ser i zapiec przez ok. 1 min.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy