Pieczeń z oliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso pokroić w kawałki. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na maśle. Oliwki pokroić w kawałki.
Mięso i bułkę zemleć w maszynce do mięsa, dodać pokrojone oliwki, cebulę, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić. Z masy uformować podłużną pieczeń.
Formę wyłożyć pergaminem, ułożyć pieczeń. Piec 50 min w temperaturze 200˚C. Po wystudzeniu pieczeń kroić w plastry. Czosnek obrać, posiekać, zmiksować z pomidorami wraz z zalewą. Dodać oliwę, przyprawić bazylią, solą i pieprzem. Sos podawać do pieczeni.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze