Pieczeń z oliwkami

Ocena:

4.53 (192)

  • 25 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 270 kcal
Składniki na 6 porcji

Składniki:

  • 60 dag wieprzowiny bez kości
  • czerstwa kajzerka
  • cebula
  • łyżka masła
  • po 5 dag czarnych i zielonych oliwek bez pestek
  • jajko
  • mała puszka krojonych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • bazylia
  • sól, świeżo mielony pieprz

Pieczeń z oliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso pokroić w kawałki. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na maśle. Oliwki pokroić w kawałki.
  • Mięso i bułkę zemleć w maszynce do mięsa, dodać pokrojone oliwki, cebulę, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić. Z masy uformować podłużną pieczeń.
  • Formę wyłożyć pergaminem, ułożyć pieczeń. Piec 50 min w temperaturze 200˚C. Po wystudzeniu pieczeń kroić w plastry. Czosnek obrać, posiekać, zmiksować z pomidorami wraz z zalewą. Dodać oliwę, przyprawić bazylią, solą i pieprzem. Sos podawać do pieczeni.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne