Pieczeń z jajek

Ocena:

4.5 (195)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 4 osób

Pasztet jest wyborny. Idealnie pasuje na stól wielkanocny, ale także na inne ważne uroczytości

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 surowe jajko,
  • cebula,
  • 40 dag pieczarek,
  • 3/4 puszki groszku,
  • 5 łyżek startego żółtego sera,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 5 łyżek kaszy manny,
  • sól, pieprz,
  • szczypta ostrej papryki.

Pieczeń z jajek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ugotowane na twardo jajka ostudzić i oskubać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki oczyścić, także zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać, wraz z pieczarkaimi podsmażyć na odrobinie oleju. Przestudzić i dodać do jajek wraz z odsączonym groszkiem. Wbić jajko, dodać starty ser. Dodać majonez, śmietanę oraz kaszę mannę. Doprawić do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Keksówkę wylożyć folią tak, by sporo wystawało ponad brzeg by można było przykryć pieczeń. Do formy przełożyć masę, przykryć wystającą folią. Piec ok. 40min w temp. 200st. Następnie odchylić folię i piec jeszcze ok. 20min.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne