Pieczeń z indyka

Ocena:

4.5 (169)

  • 2 godz. 10 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Pieczeń z indyka to pyszna potrawa, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Choć przepis nie wymaga wielu składników i jest łatwy w przygotowaniu, to efekt końcowy zachwyci każdego. Takie danie daje też wiele możliwości, gdyż można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno - jako wędlinę na kanapki czy dodatek do sałatek. Zobaczcie, jak zrobić pierś z indyka, aby wyszła idealnie soczysta i wyrazista w smaku.

Składniki:

  • pierś z indyka  1.5 kg

  • olej  3 łyżki stołowe

  • musztarda  2 łyżeczki

  • sok z cytryny  2 łyżeczki

  • miód  2 łyżki stołowe

  • słodka papryka  1.5 łyżeczki

  • tymianek  1 łyżeczka

  • zioła prowansalskie  0.5 łyżeczki

  • sól  1 łyżeczka

  • pieprz  0.5 łyżeczki

Pieczeń z indyka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Marynata: w misce mieszamy olej, miód, musztardę, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. 

  • Krok 2:

    Marynowanie: przygotowaną mieszanką dokładnie nacieramy pierś z indyka i odstawiamy ją do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

  • Krok 3:

    Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pierś z indyka układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 1 godzinę. Na ostatnie 20 minut zdejmujemy pokrywkę, aby pieczeń z indyka się zarumieniła.

Porady

  • Pieczeń z indyka marynuje się co najmniej godzinę, ale aby miała maksymalnie głęboki smak, warto zostawić ją w lodówce nawet na całą dobę. Jeśli nie mamy aż tyle czasu, przygotujmy mięso wieczorem i zostawmy do marynowania na całą noc.
  • Jeśli po marynowaniu, sporo marynaty spłynie z indyka do naczynia, nie należy jej wylewać. Resztki marynaty świetnie sprawdzą się do podlewania indyka podczas pieczenia.
  • Tak przygotowana pierś z indyka pieczona może być od razu z ryżem lub ziemniakami. Do naczynia żaroodpornego z mięsem warto dorzucić także świeże lub mrożone warzywa. W ten sposób w godzinę przygotujemy cały obiad.
  • Surowego indyka można też dodatkowo przed upieczeniem nafaszerować ulubionymi dodatkami. Szczególnie dobrze sprawdzą się tu suszone owoce, takie jak śliwki i morele.
  • Pieczony filet z indyka możemy też zastąpić piersią z kurczaka. Sprawdzi się tu ta sama marynata, jednak czas pieczenia będzie w tym wypadku nieco krótszy.
  • Tak przygotowana pierś z indyka musi być przechowywana w lodówce. Należy spożyć ją maksymalnie w ciągu 3-4 dni od upieczenia. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pieczeń z indyka – jak ją przyprawić?

Pierś z indyka pieczona to jedno z najbardziej uniwersalnych dań, które smakuje każdemu i sprawdza się na wszystkie okazje. To znane i lubiane mięso doczekało się więc już mnóstwa wersji smakowych w przeróżnych marynatach. Czym je przyprawić, aby zachwycało smakiem i soczystością? Podstawową opcją jest pierś z indyka z czosnkiem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami. Warto jednak eksperymentować z różnymi marynatami i przyprawami. 

W wielu restauracjach, a coraz częściej również naszych domach, pojawia się też indyk w glazurze miodowej. Aby przygotować takie danie, musimy pokryć surowego indyka mieszanką miodu i sosu sojowego. Do tego zestawu można też opcjonalnie dodać imbir i sok z cytryny. Dzięki takiej słodko-słonej marynacie, mięso ma perfekcyjny smak, a do tego tworzy się na nim chrupiąca, rumiana skórka.

Nieco mniej popularnym, ale wartym wypróbowania sposobem, jest także indyk pieczony w łupinach cebuli. Obłożenie mięsa skórkami z cebuli sprawi, że nabierze ono nie tylko pięknego, ciemnego koloru, ale także wyjątkowego smaku i aromatu.

Sporo osób piecze też to mięso w marynacie z jogurtu naturalnego. Pierś z indyka pieczona w nabiale staje się wyjątkowo krucha i soczysta. Zamiast jogurtu, można też użyć kwaśnej śmietany lub maślanki, a uzyskamy ten sam efekt.

Ile piec pierś z indyka?

Wiele osób zastanawia się, ile piec udziec z indyka, a ile pierś? Otóż czas pieczenia nie zmienia się w zależności od tego, którą część indyka wybierzemy. Zarówno filet z piersi indyka, jak i udziec pieczemy przez 60 minut na każdy kilogram mięsa. Najlepiej robić to w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Musimy pamiętać, że pieczona pierś z indyka to bardzo delikatne mięso. Przez to, że nie zawiera dużo tłuszczu, wyjątkowo łatwo ją wysuszyć, dlatego musimy trzymać się przepisu, aby temu zapobiec. Jeśli będziemy piec ją nawet o kilka minut za długo, najprawdopodobniej będzie już przesuszona.

Co zrobić, żeby pieczeń indyka była soczysta? 

Pierś z indyka wychodzi wam sucha i wiórowata? Aby zawsze była idealnie soczysta, musicie trzymać się kilku ważnych zasad:

  • Najprostszą metodą na idealnie soczyste mięso jest filet z indyka pieczony w rękawie. Pierś z indyka pieczona w folii nigdy nie wysycha i pozostaje delikatna w środku.
  • Warto też włożyć pierś z indyka do specjalnego garnka do gotowania na parze lub po prostu położyć ją na sitku, umieszczonym nad garnkiem z odrobiną wody. Gotowanie na parze sprawi, że mięso nabierze soczystości. Zamiast wody możecie użyć bulionu, który nie tylko nawilży mięso, ale dodatkowo nada mu głębszego smaku i aromatu.
  • Aby pieczeń była jeszcze smaczniejsza, pierś z indyka pieczona powinna być pod płachtą z plasterków boczku. Wytapiający się z boczku tłuszcz będzie na bieżąco nawilżał indyka. 
  • Nie należy kroić jej od razu po wyjęciu z piekarnika. Upieczona pieczeń z indyka powinna „odpocząć” przez około 5 minut po upieczeniu, dzięki czemu nie straci wszystkich swoich soków i pozostanie soczysta.

Pieczeń z indyka – z czym podawać?

Pierś z indyka pieczona to bardzo uniwersalne danie, do którego pasują niemal wszystkie dodatki. Drób ma na tyle delikatny i nieprzytłaczający smak, że możemy podawać go zarówno z ziemniakami czy kaszą, jak i makaronem. Pysznym i zdrowym pomysłem na obiad będzie też indyk pieczony z warzywami.

Na bardziej wykwintny obiad sprawdzi się z kolei pierś z indyka w sosie śmietanowym, kurkowym czy koperkowym. Ci, którzy lubią bardziej nietypowe smaki, spodoba się z kolei indyk w sosie curry lub z salsą mango. Jeśli jednak szukacie ciekawszych opcji podania tego mięsa, możecie zaserwować go z pieczoną brzoskwinią. Pieczona pierś z indyka wspaniale wygląda i smakuje również podana na kremowym risotto.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne