Pieczeń huzarska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wołowinę umyć, lekko pobić, oprószyć solą i łyżką mąki. Olej rozgrzać w rondlu, włożyć mięso, obsmażyć ze wszystkich stron, wlać bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie, dusić na małym ogniu do miękkości (ok. 1 godz.).
Cebulę obrać, posiekać. Masło wymieszać z bułką, cebulą i natką pietruszki, przyprawić pieprzem i solą.
Mięso wyjąć, mniej więcej co 3 cm zrobić głębokie poprzeczne nacięcia (uważając, by nie przeciąć mięsa do końca). Co drugie nacięcie wypełnić sporą ilością farszu. Pieczeń włożyć z powrotem do rondla, dusić jeszcze 20 minut.
Mięso wyjąć, sos oprószyć resztą mąki, zagotować, przyprawić do smaku.
Pieczeń pokroić na porcje (porcję stanowią dwa plastry mięsa przedzielone nadzieniem), na talerzach polać sosem.
Komentarze