Pieczarkowa przekąska

To proste danie świetnie zaspokoi nieduży głód. Nadaje się jako efektowna przystawka na przyjęcie.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
700 kcal
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • kilka pieczarek (5,6)
  • kilka plasterków szynki (szynka kasztelańska)
  • pół krążka sera pleśniowego Camembert
  • 2 małe cebulki
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • olej

Przygotowanie

  1. Pieczarki obieramy ze skórki i wykrajemy korzonki jak najdokładniej. Cebulkę kroimy drobno. Serek pleśniowy kroimy na niewielkie kawałeczki. Na oleju podsmażamy cebulkę. Na patelni kładziemy obrane pieczarki spodem do góry. Podsmażamy je, a potem dusimy w soku, który puszczą. Solimy i pieprzymy kapelusze. Kiedy pieczarki się skulą, kładziemy na kapelusze najpierw posolona cebulkę, a potem kawałki sera pleśniowego. Całość obficie posypujemy oregano. Kiedy serek stanie się klejący, kładziemy na wierzch po plasterku szynki i chwilę jeszcze podgrzewamy. Podajemy na ciepło z bułeczkami.
Śniadanie przekąska kolacja pieczarki szynka ser pleśniowy przystawka proste
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze