Pieczarkowa przekąska

To proste danie świetnie zaspokoi nieduży głód. Nadaje się jako efektowna przystawka na przyjęcie.

PrzystawkiSzynkiPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
700.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.44 z 199 głosów)

Składniki:

  • kilka pieczarek (5,6)
  • kilka plasterków szynki (szynka kasztelańska)
  • pół krążka sera pleśniowego Camembert
  • 2 małe cebulki
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • olej

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Pieczarki obieramy ze skórki i wykrajemy korzonki jak najdokładniej. Cebulkę kroimy drobno. Serek pleśniowy kroimy na niewielkie kawałeczki. Na oleju podsmażamy cebulkę. Na patelni kładziemy obrane pieczarki spodem do góry. Podsmażamy je, a potem dusimy w soku, który puszczą. Solimy i pieprzymy kapelusze. Kiedy pieczarki się skulą, kładziemy na kapelusze najpierw posolona cebulkę, a potem kawałki sera pleśniowego. Całość obficie posypujemy oregano. Kiedy serek stanie się klejący, kładziemy na wierzch po plasterku szynki i chwilę jeszcze podgrzewamy. Podajemy na ciepło z bułeczkami.

Kalorie: 700.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy