Piankowe ciasto

Ciasto znane z cukierni, ale bardzo łatwo można przygotować je sobie w domu. Pięknie wygląda i cudnie smakuje

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • ciasto:
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • masa piankowa:
  • 8 białek
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 1 szklanka cukru
  • 8 łyżek wody
  • 1/2 pomarańczy
  • dodatkowo:
  • 3 łyżki marmolady różanej
  • 20 dag czekolady gorzkiej
  • 2 łyzki śmietany 30%

Przygotowanie

  1. Do białek dodać sól oraz zimna wodę, ubić na sztywno w trakcie dodać cukier i ubić na szklistą białą bezę, następnie połączyć z przesianą mąką wymieszana z proszkiem do pieczenia, a na koniec dodać sok cytrynowy, wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki ( 33 cm na 22 cm)i piec w temp. 180 st około 10 minut.
  2. Masa piankowa: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i podgrzewając rozpuścić, następnie przestudzić. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier. Do bardzo dobrze ubitej piany z białek dodać płynną żelatynę i cały czas ubijać na koniec dodać sok wyciśnięty z pomarańczy ( może być z cytryny)
  3. Upieczone ciasto po przestudzeniu posmarować konfiturą ( bardzo cienka warstwa) i od razu po przygotowaniu wylać masę piankową, wyrównać i wstawić do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany i po przestudzeniu polać nią ciasto, odstawić do zastygnięcia.

Wskazówki

Ciasto należy koniecznie kroić ogrzanym w gorącej wodzie nożem i pamiętać o dokładnym umyciu i sparzeniu jajek przed zrobieniem ciasta.

czekolada mąka marmolada cukier białka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy