Piadina (tortilla)

Piadina: cienki placek z pszennej mąki, pochodzący z prowincji Emilia-Romania w północnych Włoszech.

tortilleZapiekankiPrzekąski

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.36 z 155 głosów)

Składniki:

  • pół kilograma mąki
  • płaska łyżka soli
  • 2 łyżki oleju z oliwek (w orginalnym przepisie jest smalec 100 g )
  • pół łyżeczki sody lub proszek do pieczenia (nie z wanilią)
  • troche wody

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę.Dodać tylko tyle wody aby ciasto miało konsytencję jak na pierogi......wystarczająco miękkie.Rozwałkowac placki i upiec je z obu stron na rozgrzanej, suchej, teflonowej patelni.
  • Piadinę napełnia się praktycznie dowolnym farszem, najczęściej są to: sos pomdorowy, ser (np. squacqerone czy mozzarella), mięso lub wędlina (kiełbasa, salami, pieczona wieprzowina - porchetta), grzyby, rukola,szpinak, ale także czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy