Pesto z bazylii

Ocena:

4.56 (154)

  • 15 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Pesto z bazylii to tradycyjny włoski sos, który oprócz aromatycznych ziół skrywa w sobie także orzechy piniowe, oliwę, czosnek i parmezan. Najczęściej dodajemy go do makaronu lub polewamy nim sałatki ze świeżych warzyw. Rewelacyjnie smakuje rozsmarowany na świeżej kromce chleba. Domowe pesto bazyliowe jest niesamowicie pyszne oraz zdrowe.

Składniki:

  • bazylia  50 g

  • orzechy piniowe  40 g

  • parmezan  40 g

  • oliwa z oliwek  60 ml

  • czosnek  2 ząbki

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

Pesto z bazylii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: liście bazylii myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Ząbki czosnku obieramy. Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach.

  • Krok 2:

    Orzechy piniowe: wrzucamy je na suchą, rozgrzaną patelnię. Następnie podgrzewamy je przez ok. 2-4 minuty, aż się zarumienią. 

  • Krok 3:

    Pesto z bazylii: zioła, orzechy, oliwę, czosnek, pieprz i sól przekładamy do wysokiego naczynia. Wszystkie składniki dokładnie rozdrabniamy za pomocą blendera do momentu, aż uzyskamy pastę o jednolitej konsystencji. 

Porady

  • Gotowe pesto z bazylii przenosimy do czystego, suchego słoika. Całość szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 5 dni.
  • Wybierajmy dobrej jakości oliwę z oliwek. Najlepiej sprawdzi się tutaj ta z pierwszego tłoczenia, czyli extra virgin. Odznacza się ona głębokim aromatem. Ponadto stanowi cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przygotowane z jej dodatkiem pesto będzie nie tylko smaczne, ale również wyjątkowo zdrowe.
  • W zależności od własnych preferencji, można zwiększyć lub zmniejszyć ilość soli oraz pieprzu.
  • Orzechy piniowe bez problemu zastąpimy laskowymi, włoskimi, pistacjowymi lub migdałami. Pamiętajmy jednak, żeby wcześniej usunąć z nich skórkę.
  • Jeśli chcemy, żeby nasz sos bazyliowy cechował się rzadszą konsystencją – wystarczy dolać do niego trochę więcej oliwy. 
  • Pesto możemy przygotować również w malakserze. Ponadto niektórzy rozdrabniają składniki w moździerzu. Należy zaznaczyć, że w takim wypadku wykonanie sosu zajmie nam więcej czasu.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pesto z bazylii – z czym je podawać?

Pesto z bazylii to wyśmienity sos, który przygotujemy w mgnieniu oka. Ponadto jest on wyjątkowo uniwersalny. W związku z tym bez problemu możemy podać go z:

  • pieczywem – wystarczy rozsmarować pesto na świeżej kromce chleba, bagietce bądź grzance. Pieczywo warto wzbogacić dodatkowo o plasterek mozzarelli, szynkę parmeńską i świeżego pomidora,
  • mięsem –  pesto możemy podać jako smaczny sos do grillowanego mięsa. Ponadto niektórzy marynują filety z kurczaka w sosie bazyliowym. W ten sposób nadają im nie tylko wspaniałego ziołowego aromatu, ale również oryginalnego smaku,
  • pizzą – świetnie komponuje się z pesto. Należy je rozsmarować na surowym cieście. Potrawa w takim wydaniu rewelacyjnie prezentuje się z dodatkiem koziego sera, rukoli oraz pomidorów,
  • makaronem – wystarczy wymieszać go z włoskim sosem. To świetny pomysł na proste i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Całość możemy posypać startym serem żółtym,
  • sałatką – mieszanka świeżych warzyw bardzo dobrze smakuje polana pesto bazyliowym. W takiej sytuacji warto dodać do sosu nieco więcej oliwy. Dzięki temu jego konsystencja będzie rzadsza.

Pesto z bazylii – o co możemy je wzbogacić?

Klasyczny przepis na pesto z bazylii możemy trochę urozmaicić. Dzięki temu wzbogacimy jego smak, aromat oraz wartość odżywczą. Wystarczy dodać do niego:

  • świeże zioła – pietruszka, liście oregano, a nawet koperek wspaniale komponują się z bazylią. Pamiętajmy, żeby przed dodaniem ziół, dokładnie je umyć oraz osuszyć,
  • nasiona słonecznika – możemy zastąpić nimi część orzechów piniowych. Warto je wcześniej uprażyć na suchej patelni. Nasiona słonecznika rewelacyjnie podkręcą smak sosu,
  • suszone pomidory – stanowią główny składnik pesto rosso. Wystarczy połączyć je z pozostałymi dodatkami sosu i całość rozdrobnić za pomocą blendera,
  • pestki dyni – niewielki dodatek tego składnika świetnie podniesie wartość odżywczą pesto,
  • sok z cytryny – sprawi, że gotowy sos będzie odznaczał się delikatną, cytrusową nutą.

Pesto – inne rodzaje

Pesto z powodzeniem przygotujemy na bazie różnych ziół lub warzyw. Poniżej podajemy kilka ciekawych pomysłów na ten włoski sos:

  • pesto z jarmużu – wyczarujemy je z parmezanu, oliwy, orzeszków piniowych, bazylii i młodych liści jarmużu,
  • pesto ze szpinaku – to ciekawa wariacja na temat klasycznego sosu włoskiego. Żeby je przygotować wystarczy zastąpić bazylię szpinakiem,
  • pesto pietruszkowe – to skarbnica witamin, która oprócz popularnego zioła, skrywa w sobie również orzechy włoskie lub migdały, oliwę oraz starty żółty ser,
  • pesto rosso – powstaje z dodatkiem suszonych pomidorów. Odznacza się ono pięknym czerwonym kolorem.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne