Pręga wołowa/ fot. Istock
4.36 (217)
Pręga wołowa to delikatne i kruche mięso. Jej przygotowanie zajmuje sporo czasu, ponieważ wymaga długiego duszenia, dlatego też nazywana jest często mięsem dla wytrwałych. Warto jednak sięgnąć po nią w naszej kuchni i wykazać się odrobiną cierpliwości, gdyż pręga wołowa z pewnością zaskoczy was swoim niecodziennym smakiem.
pręga wołowa 80 dag
olej 3 łyżki stołowe
cebula 3 szt.
czosnek mielony 1 łyżeczka
zioła prowansalskie 1 łyżeczka
sól 2 szczypty
pieprz 2 szczypty
papryka wędzona 0.5 łyżeczki
słodka papryka 0.5 łyżeczki
oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa
Rozgrzać olej i udusić na nim lekko cebulę, dodać mięso pokrojone na kawałki, dokładnie wymieszać, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu około 3-4 godzin - do czasu aż mięso zmięknie. W tym czasie pręga wołowa wytworzy swój sos, który wspaniale dopełni nasze danie.
W międzyczasie dolewać po trochę wody, by mięso odpowiednio zmiękło i wytworzyło sos. W połowie duszenia przyprawić: ziołami prowansalskimi, przyprawą węgierską, suszonym czosnkiem, pieprzem i solą. Na samym końcu posypać suszoną bazylią.
Tak przygotowaną pręgę wołową serwować z ulubionymi warzywami gotowanymi na parze lub pieczonymi w piekarniku oraz z ulubionymi dodatkami takimi jak ziemniaki, kasza, ryż lub makaron.
Porady
Jeśli lubisz ostre dania, możesz dodać do tej potrawy 1/4 lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku. Pręga wołowa nabierze dodatkowego charakteru!
Pręga wołowa znana również jako goleń, to mięso pochodzące ze środkowej części przedniej i tylnej nogi. Charakteryzuje się dużą ilością tkanki łącznej, najlepiej smakuje po uduszeniu, ale można ją również piec. Pręga wołowa to mięso bogate w kolagen i białko, a także witaminy i minerały. Popularność zyskała zwłaszcza w czasach Polski Ludowej, kiedy to była bardzo cenionym produktem.
Pręgę wołową możemy wykorzystać do wielu dań. Świetnie się sprawdzi jako baza do różnego rodzaju zup, bulionów i sosów. Ze zmielonej pręgi wołowej możemy przygotować pulpety, kotlety lub rolady z ulubionymi dodatkami. Z kolei duszoną pręgę wołową możemy podawać w towarzystwie ziemniaczków i ulubionej surówki. Mięso to jest też ciekawym dodatkiem do makaronów i klusek, z którymi tworzy pyszne połączenie. Pręga wołowa jest wręcz stworzona do duszenia, dlatego też najlepiej się sprawdza właśnie w takiej formie. W internecie jest też wiele przepisów na gulasz z pręgi wołowej, który charakteryzuje się wyrazistym smakiem i aromatem. Warto dodać do mięsa odrobinę wina, które sprawi, że nasza potrawa nabierze wyjątkowego aromatu.