Penne ze szpinakiem, kurczakiem i serem gorgonzola

Czosnek pachnący w całym domu, makaron otulony delikatnym kremowym szpinakiem. Rewelacyjne danie.

Dodany przez:

Penne ze szpinakiem, kurczakiem i serem gorgonzola

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 4.35 z 23 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 200 g makaronu
  • duża pierś z kurczaka
  • 450 g szpinaku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 g gorgonzoli
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al dente. W międzyczasie na maśle podsmażyć oprószonego solą i pieprzem kurczaka pokrojonego w kostkę. Gdy będzie już rumiany dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć chwilę, następnie dodać rozmrożony szpinak. W osobnym garnuszku rozpuścić ser gorgonzola w śmietanie, cały czas mieszając. Kiedy ser będzie już dokładnie rozpuszczony wlać na patelnię ze szpinakiem, dusić ok. 2-3 minuty na małym ogniu, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Makaron wymieszać z sosem, wykładać od razu na talerze.
kurczak makaron obiad gorgonzola szpinak Penne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze