Penne z łososiem w sosie beszamelowym z limonką i świeżym koperkiem

Propozycja na lunch, również dla wegetarian.

Dodany przez:

Penne z łososiem w sosie beszamelowym z limonką i świeżym koperkiem

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 4.25 z 4 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • *500 gram świeżego fileta z łososia
  • * 2 limonki
  • * koperek
  • * 2 łyżki sklarowanego masła osełkowego
  • * łyżka śmietany 18% (nie jest to konieczne)
  • * 2 łyżki mąki
  • * 3 szklanki mleka
  • * 1 łyżeczka kurkumy
  • * sól i pieprz do smaku
  • * makaron penne (rurki)

Przygotowanie

  1. 1. Łososia oprószamy solą i pieprzem,
  2. 2. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, smażymy łososia z obu stron (delikatnie, aby nie przyrumienić) i odkładamy na talerz.
  3. Robimy sos:
  4. Na patelnię, na masło po smażeniu łososia wrzucamy 2 łyżki mąki i mieszamy trzepaczką. Po chwili stopniowo dolewamy mleko. Cały czas mieszamy trzepaczką, konsystencja ma być kremowa. Jeśli sos jest za gęsty dolewamy więcej mleka. Jak już osiągnęliśmy pożądaną, kremową konsystencję dodajemy płaską łyżeczkę soli, pieprz, kurkumę i sok wyciśnięty z 2 limonek (można również zetrzeć skórkę po uprzednim jej sparzeniu). Mieszamy (ewentualnie można dodać 2 łyżki śmietany)
  5. 3. Usmażonego łososia kroimy na kawałki i dodajemy do sosu. Dusimy pod przykryciem 5-10 minut,
  6. 4. Makaron penne gotujemy al dente.
  7. 5. Makaron polewamy sosem i podajemy z koperkiem.
ryby obiad kolacja wegetariańska sos łosoś Penne filet z łososia sos beszamelowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze