Penne z cukinią, chorizo i serem owczym

Penne z cukinią, chorizo i serem owczym to pikantne i sycące danie. Wypróbuj przepis na penne z cukinią, chorizo i serem owczym.

dania z makaronem

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 173 głosów)

Składniki:

  • pesto: 75 g pistacji solonych
  • pęczek natki pietruszki, same listki
  • 100 g parmezanu, startego
  • 3 ząbki czosnku, obranego
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 3 łyżki oliwy
  • pęczek rukoli, umytej i osuszonej
  • sól, pieprz
  • makaron: 300 g makaronu penne (rurki)
  • łyżka oleju
  • 250 g chorizo, bez skórki, pokrojone w plasterki
  • 3 młode cukinie z kwiatami, pokrojone pesto z pistacjami
  • 100 g miękkiego sera owczego
  • garść rukoli

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na pesto: pistacje obieramy i usuwamy skórkę, pocierając między dwiema warstwami ściereczki kuchennej. Listki z natki pietruszki, pistacje, parmezan, czosnek, olej oraz oliwę miksujemy w blenderze. Na koniec dodajemy rukolę i ponownie mielemy. Przyprawiamy szczyptą soli oraz świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy do lodówki.
  • Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody i odsączamy. Olej rozgrzewamy na patelni, wrzucamy chorizo, smażymy ok. 5 min ze wszystkich stron, rozsuwamy na brzegi patelni. Na środek wkładamy cukinie i smażymy z obu stron na złoty kolor, następnie dodajemy kwiaty i smażymy po pół minuty z każdej strony. Wrzucamy makaron i delikatnie mieszamy.
  • Rozkładamy na talerze. Podajemy z pesto, pokruszonym serem owczym i listkami świeżej rukoli.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018.

Porady

Zobacz: domowy labneh

 

 

 

 

Notka redakcyjna

Na posiłek dla 1 osoby przeznaczamy 8–10 dag suchego, pszennego makaronu, w zależności od tego, jaką ilością innych składników dania dysponujemy.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy