PENNE RIGATE Z RAGÚ Z KURCZAKA, WARZYW I POMIDORÓW

Smacznie, zdrowo i do syta, czyli to, za co kochamy kuchnię włoską!

dania z makaronempenne

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 158 głosów)

Składniki:

  • Pierś z kurczaka 200 g
  • Makaron Penne Barilla 300 g
  • Miąższ pomidorowy 180 g
  • Cukinia 100 g
  • Szpinak 80 g
  • Parmezan 50 g
  • Cebula 20 g
  • Oliwa z oliwek 20 g
  • Natka pietruszki, sól, pieprz – do smaku

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Wstaw sporą ilość wody na makaron. Nie musisz dodawać oliwy, ani oleju. Dzięki pszenicy durum makaron Barilla nie będzie się sklejał. Pamiętaj, by posolić wodę dopiero, gdy ta zacznie wrzeć, a dopiero później wrzucić makaron.
  • 2. Pokrój na kawałki mięso z kurczaka i podsmaż w dwóch łyżkach oliwy. Dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dopraw odrobiną soli i pieprzu.
  • 3. Dodaj cukinię, przecier pomidorowy i duś przez 3 minuty.
  • 4. Maksymalnie zwiększ temperaturę i dodaj szpinak.
  • 5. Wymieszaj makaron z sosem i z natką pietruszki.
  • 6. Gotowe! Możesz podawać!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy