makaron_penne_z_miesem_w_sosie_slodko_kwasnym

Makaron Penne z mięsem w sosie słodko-kwaśnym

Ocena:

4.47 (157)

  • 60 min.
  • dla 2 osób
Cóż mogę powiedzieć - pyszne danie :)

Składniki:

  • 200 g makaronu Penne (rurki)
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • pół puszki kukurydzy
  • słoiczek sosu słodko-kwaśnego
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • mleko - gdyby sos był za gęsty
  • olej lub smalec do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • pieprz ziołowy
  • zioła prowansalskie

Makaron penne z mięsem w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
  • 2. Pieczarki umyć, obrać, pokroić i usmażyć ze szczyptą soli.
  • 3. Cebulkę obrać, drobno posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz wraz z mięsem mielonym. (zdjęcie)
  • 4. W trakcie smażenia mięso porozrywać drewnianą łyżką na małe kawałeczki.
  • 5. Do usmażonego mięsa dodać wcześniej przyrządzone pieczarki.
  • 6. Do całości dodać sos słodko-kwaśny, kukurydzę i 2 łyżeczki przecieru pomidorowego.
  • 7. Wszystko połączyć i przyprawić.
  • 8. Jeżeli sos będzie za gęsty można dodać troszkę mleka.
  • 9. Doprowadzić do wrzenia i odstawić.
  • 10. Makaron ułożyć na talerzu i polać gotowym sosem.
  • Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne