Surówka z kapusty pekińskiej

Ocena:

4.37 (212)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Surówka z kapusty pekińskiej w podstawowej wersji przygotowywana jest z marchewką i jabłkiem. W naszym przepisie dodaliśmy jeszcze zielony ogórek i koperek, które sprawiają, że całość prezentuje się atrakcyjnie i świeżo. Surówkę z kapustą pekińską możecie zrobić z majonezem i jogurtem – w tradycyjnym wariancie – lub oliwą i sokiem z cytryny w wersji light.

Składniki:

  • kapusta pekińska  200 g

  • sól  5 g

  • jabłka  1 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • ogórek  1 szt.

  • koperek  0.5 pęczka

  • majonez  15 g

  • jogurt  15 g

Surówka z kapusty pekińskiej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kapusta pekińska: szatkujemy ją nożem, zaczynając od zielonych liści. Biały głąb zostawiamy. Przekładamy do miski i posypujemy solą. Następnie ugniatamy kapustę ręką lub przy pomocy drewnianego tłuczka przez 1–2 min.

  • Krok 2:

    Jabłko: obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do miski z kapustą (kolejne warzywa również od razu wrzucamy do miski). Ogryzek wyrzucamy.

  • Krok 3:

    Marchewka: obieramy ją, myjemy i również ścieramy na tarce (na tych samych oczkach, co jabłko).

  • Krok 4:

    Ogórek: myjemy i kroimy w cienkie paseczki.

  • Krok 5:

    Koperek: myjemy i siekamy drobno.

  • Krok 6:

    Mieszanie: surówka z kapusty pekińskiej jest już prawie gotowa. Na koniec dodajemy łyżkę majonezu i jogurtu (po ok. 15 g). Mieszamy wszystkie składniki.

Porady

  • Jeśli chcecie, aby surówka miała bardziej wyrazisty smak, dodajcie odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
  • Z kolei, jeśli surówka ma być lżejsza, zamiast jogurtu z majonezem, dodajcie sam jogurt lub dressing z oliwy i soku z cytryny.
  • Zielony ogórek można zastąpić kiszonym lub konserwowym.
  • Można także dodać pokrojoną w cienkie paski czerwoną paprykę, aby surówka z kapusty pekińskiej była bardziej kolorowa.
  • Jeśli lubicie więcej ziół w surówkach, dodajcie natkę pietruszki lub drobno posiekany szczypiorek.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Do czego pasuje surówka z kapusty pekińskiej?

Surówka sprawdza się jako dodatek praktycznie do każdego obiadu, w tym także do dań tzw. szybkiej kuchni. Świetnie smakuje np. w hot dogach lub miniburgerach. W pełni zastępuje inne warzywne dodatki i dobrze komponuje się z sosami na bazie majonezu.

Surówkę możecie wykorzystać także do kanapek z domową wędliną, np. schabem gotowanym lub pasztetem drobiowym. Sprawdza się także w roladkach z domowej tortilli.

Sos do surówki z kapusty pekińskiej

W naszym przepisie użyliśmy zwykłego jogurtu naturalnego i majonezu. Można jednak wzbogacić smak surówki z kapusty pekińskiej, dodając bardziej złożony sos. Poniżej kilka propozycji:

  • sos z majonezu – majonez mieszamy ze śmietaną 18%. Dodajemy musztardę, odrobinę soli i pieprzu,
  • sos winegret z miodem lub bez, czyli przygotowany na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem musztardy, soku z cytryny, soli i pieprzu,
  • klasyczny dressing na bazie oleju – olej mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy odrobinę cukru, soli i pieprzu.

Azjatycka surówka z kapusty pekińskiej

Jeśli macie ochotę na surówkę w wietnamskim stylu, należy przygotować do niej gorącą zalewę. W niewielkim rondelku podgrzewamy:

  • 50 ml octu,
  • 50 ml cukru,
  • 1 łyżeczkę soli,
  • 50 ml oleju
  • i 50 ml wody.

Gdy sos się zagotuje, mieszamy go jeszcze przez chwilę, po czym zalewamy nim kapustę i warzywa, aby zmiękły. Całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 4 godz. Po tym czasie surówka z kapusty pekińskiej jest idealna, szczególnie do dań kuchni azjatyckiej, np. sajgonek.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne