Patisony w occie

Pyszne, delikatne warzywne pikle. Patisony w occie zaskoczą Was smakiem!

PrzetworyPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 166 głosów)

Składniki:

  • 5-6 średnich patisonów
  • 1 duża marchewka
  • 24 ziarna ziela angielskiego
  • 8 małych liści laurowych
  • 16 ziaren czarnego pieprzu
  • 8 ząbków czosnku
  • kawałek oczyszczonego korzenia chrzanu
  • 8 baldach kopru
  • 1 szklanka octu
  • 8 płaskich łyżek cukru
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej
  • 2 litry wrzącej wody

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przygotować 8 wyparzonych słoików o pojemności 0,5 litra
  • z nakrętkami. Patisony umyć
  • osuszyć
  • pokroić każdy na 8-12 części. Do każdego słoika wkładać po 3 ziela angielskie
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 baldachę kopru
  • kawałeczek chrzanu i pokrojoną w kostkę marchewkę. Patisony układać możliwie ciasno w słoikach. Przygotować zalewę: do wrzącej wody wlać ocet
  • wsypać cukier i sól
  • dokładnie wymieszać. Rozlać do słoików. Zakręcić. Pasteryzować 20 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy