patatas_alioli_czyli_hiszpanskie_ziemniaki_czosnkowe

Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe

Ocena:

4.5 (177)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Patatas alioli to typowa hiszpańska przekąska, czyli tapa, podawana w barach do piwa.

Składniki:

  • 1 kg młodych małych ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki w mundurkach gotujemy na parze 20-25 minut. Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na pół.
  • W moździerzu ucieramy czosnek z solą i połową natki.W misce mieszamy majonez, jogurt, sok z cytryny i resztę natki, dodajemy utarty czosnek
  • Mieszamy razem z ziemniakami i przyprawiamy do smaku. Podajemy schłodzone.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne