Pasztet

swojski pasztet

dodany przez: ANECIK1980

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.37 z 178 głosów)


Składniki:

  • łopatka 1 kg
  • wołowe 1 kg
  • udka z kurczaka 3 szt
  • podgardle 70 dag
  • boczek 50 dag
  • kajzerka czerstwa 1,5 szt
  • pietruszka 2 szt
  • marchewka 4 szt
  • jajka 5 szt
  • cebula 2 szt
  • ziele angielskie 6 szt
  • listki laurowe 4 szt
  • gałka muszkatołowa mielona
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Mięso gotujemy z listkiem, zielem angielskim, marchewką i pietruszką. Udka gotują się krócej więc wyjmujemy je wcześniej. Tak ugotowane mięso mielimy w maszynce do mięsa wraz z marchewką i uprzednio namoczoną i odciśniętą bułką. Bułkę moczę w wywarze w którym gotowało się mięso tylko wcześniej go przecedzam. Cebulkę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju i także przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka, doprawiamy do smaku przyprawami.Po nałożeniu do foremek na wierzchu robimy kratkę nożem i posypujemy bułka tartą. Pieczenie w foremkach aluminiowych nie wymaga ich smarowania i posypywania bułką.Tak przygotowane pasztety pieczemy w 160 stopniach około 60 minut.Z powyższej ilości mięsa wyszło mi 3 kg pasztetu do upieczenia. 3 foremki aluminiowe o wymiarach 30x10 cm i jedna 20x10 cm.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy