Pasztet z suszonych borowików

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 1 godzina Porcja: 450 kcal

PasztetPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
450 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 161 głosów)

Składniki:

  • 15 dag suszonych borowików (mogą być podgrzybki)
  • 3 cebule
  • 3 czerstwe kajzerki
  • 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 1/2 kostki masła
  • 5 jajek
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Grzyby umyć, zalać niewielką ilością przegotowanej wody i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować, osączyć, a w pozostałym wywarze namoczyć obrane ze skórki kajzerki. Cebule obrać i wraz z grzybami drobno posiekać.
  • Masło stopić (1/2 łyżki odłożyć), przesmażyć grzyby, cebulę, dodać odciśnięte bułki, chwilę smażyć, stale mieszając.
  • Masę przełożyć do miski, wsypać 2 łyżki orzechów, przyprawić solą i pieprzem. Dodać żółtka i śmietanę, dokładnie wyrobić. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i wymieszać.
  • Formę do pasztetu posmarować pozostałym masłem i wysypać resztą orzechów. Nałożyć masę, przykryć folią aluminiową. Piec godzinę w temp. 180°C.
  • NASZA RADA
  • Aby pasztet nie wysechł podczas pieczenia, formę wstawiamy do blachy wypełnionej wodą.

Kalorie: 450

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy