Pasztet z suszoną śliwką i brzoskwinią

Wielkanocny, wyśmienity pasztet. Polecam nie tylko na świąteczny stół !

Pasztet

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 196 głosów)

Składniki:

  • 800 g mięsa wieprzowego
  • 500 g mięsa mielonego indyczego
  • kilka suszonych brzoskwiń
  • kilka suszonych śliwek
  • 2 cebule
  • 1 kostka bulionowa
  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki wywaru drobiowego (w którym gotowało się mięso )
  • 1 opakowanie przyprawy do pasztetów
  • 1 liść laurowy
  • po 2 ziarna ziela angielskiego i jałowca
  • olej

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Mięso wieprzowe pokrój w kostkę. Zalej gorącą wodą,dodaj kostkę bulionową,liść laurowy,ziarna ziela angielskiego i jałowca.Gotuj na małym ogniu pod przykryciem aż do miękkości.
  • . Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Ugotowane mięso,przepuść 2 krotnie przez maszynkę do mielenia. Do mięsa wieprzowego i drobiowego dodaj jajka,kaszkę kukurydzianą,przyprawę do pasztetów,pokrojoną w większe kawałki śliwkę i brzoskwinię oraz wywar. Dokładnie wymieszaj.Dodaj zeszkloną cebulę,połącz.
  • Wąską podłużną formę ,wyłóż papierem do pieczenia Napełnij masą.Wierz posmaruj olejem
  • Wstaw na około 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do temp.190 stopni. Po 45 minutach pieczenia pasztet przykryj folią aluminiową.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy