REKLAMA

Pasztet z orzechami

Przygotowanie: 40 minut
Gotowanie: 1 i 1/2 godziny
Pieczenie: 1 godzina
Chłodzenie: 2 godziny

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Pasztet Przekąski

Czas przygotowania:
40min.
Kalorie:
610 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 166 głosów)


Składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • 1/2 kg wieprzowiny
  • 1/2 kg słoniny
  • 40 dag wątróbki drobiowej
  • pęczek włoszczyzny
  • 3 jajka
  • 5 dag smalcu
  • starta gałka muszkatołowa
  • łyżeczka imbiru
  • po łyżce suszonego majeranku i tymianku
  • 2–3 jagody jałowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 dag suszonych śliwek
  • 10 dag łuskanych orzechów laskowych
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Mięso oczyścić z błon, pokroić w dużą kostkę, słoninę pokroić w plastry grubości 1/2 cm i schłodzić. Wątróbkę oczyścić z błon i tłuszczu. Włoszczyznę oczyścić, opłukać, pokroić w duże talarki. Czosnek obrać.
  • W garnku stopić smalec, zrumienić mięso, dodać włoszczyznę, czosnek, majeranek, jałowiec, suszony tymianek i pieprz, zalać wodą i dusić do miękkości. Odparować cały płyn, wystudzić.
  • Wątróbkę sparzyć na sicie. Mięso zemleć trzykrotnie razem z wątróbką i warzywami. Dodać jajka, przyprawić gałką muszkatołową, imbirem, solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.
  • Dwie podłużne foremki wyłożyć folią aluminiową z dużym zapasem. Wyłożyć ciasno plastrami słoniny tak, by wystawały ponad brzegi foremek. Na dno nałożyć warstwę pasztetu, rzędami ułożyć śliwki i orzechy, przykryć kolejną warstwą, ułożyć resztę śliwek i orzechów, przykryć ostatnią warstwą pasztetu i zawinąć wystającą słoniną. Foremki szczelnie zawinąć folią aluminiową i piec 50–60 minut w temperaturze 160°C.
  • Pasztet ostudzić, wstawić na 2 godziny do lodówki. Wyjąć z folii, pokroić na plastry. Podawać z żurawiną i gałązkami tymianku.

Kalorie: 610

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy