Pasztet z galaretką z madery

Przygotowanie: 1 godzina 20 minut Pieczenie: 25 minut Porcja: 330 kcal

galaretkiPasztetPrzekąski

Czas przygotowania:
80 min.
Kalorie:
330 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 183 głosów)

Składniki:

  • 15 dag wątróbki drobiowej
  • 10 dag wątróbki wieprzowej
  • 20 dag wieprzowiny od szynki
  • 20 dag surowego boczku
  • łyżka masła
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 50 ml winiaku
  • łyżeczka skórki z pomarańczy
  • 2 łyżeczki Papryki słodkiej
  • starta gałka muszkatołowa, rozmaryn
  • sól, pieprz
  • 6 plastrów słoniny
  • GALARETKA:
  • szklanka bulionu mięsnego
  • 100 ml madery
  • łyżka żelatyny
  • pomarańcza

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Wieprzowinę i boczek pokroić na małe kawałki. Wątróbki oczyścić. Masło stopić w rondlu, obsmażyć wątróbki, wyjąć. Włożyć wieprzowinę i boczek, wlać 1/2 szklanki wody, dusić pod przykryciem 20 minut, ostudzić. Wątróbki przetrzeć przez sito, wymieszać z winiakiem.
  • Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Wieprzowinę, boczek, cebulę i czosnek zemleć trzykrotnie w maszynce. Dodać masę z wątróbek, wbić jajko, wlać bulion i śmietanę, dokładnie wyrobić. Dodać skórkę pomarańczową, słodką paprykę, przyprawić. Masę włożyć do 6 foremek sufletowych do 2/3 wysokości, przykryć plastrami słoniny. Piec 25 minut w temp. 180°C. Ostudzić.
  • Galaretka: żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, odstawić na 5 minut. Bulion i maderę podgrzać, dodać żelatynę, rozpuścić, przyprawić szczyptą soli i pieprzem.
  • Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki, oczyścić z błonek. Cząstki pomarańczy ułożyć na pasztetach (ew. wcześniej usunąć słoninę), zalać warstwą tężejącej galaretki, schłodzić w lodówce.

Kalorie: 330

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy