Pasztet z cukinii

Ocena:

4.44 (164)

  • 2 godz. 5 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pasztet z cukinii to pyszna alternatywa dla tradycyjnego mięsnego. Ta wegetariańska wersja bazuje na startej cukinii, cebuli, natce pietruszki i czosnku, które podkręcają jego smak. Jest smaczny, a przy tym zdrowy i dietetyczny. Dobrze smakuje na zimno i na ciepło, można podawać go z wieloma dodatkami. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, więc może gościć na domowym stole zawsze wtedy, gdy mamy ochotę na pyszne danie wege. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na pasztet z cukinii.

Składniki:

  • cukinia  1 kg

  • marchewka  1 szt.

  • czosnek  3 ząbki

  • oliwa z oliwek  60 ml

  • cebula  1 szt.

  • bułka tarta  80 g

  • kasza manna  60 g

  • czerwona papryka  230 g

  • natka pietruszki  40 g

  • jajka  3 szt.

  • sól  10 g

  • pieprz  3 g

  • papryka w proszku  5 g

  • kurkuma  5 g

  • oregano  5 g

Pasztet z cukinii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cukinia: myjemy ją, odcinamy oba końce, obieramy warzywo i usuwamy pestki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy solą i pieprzem. Przekładamy na sitko i odstawiamy na 30 minut.

  • Krok 2:

    Cebula: obieramy ją i ścieramy na tarce, na małych oczkach. Dodajemy ją do cukinii, dosypujemy 10 g soli, mieszamy. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie przekładamy warzywa na sitko i mocno odsączamy, dociskając dłonią.

  • Krok 3:

    Masa na pasztet: marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy. Dodajemy do odsączonej cukinii i cebuli. Dolewamy oliwę, dosypujemy bułkę tartą, kaszę mannę, wbijamy jajka. Dosypujemy przyprawy: pieprz, paprykę, kurkumę i oregano. Dokładnie mieszamy.

  • Krok 4:

    Piekarnik: nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.

  • Krok 5:

    Pieczenie: keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę cukiniową. Dociskamy ją, żeby usunąć pęcherzyki powietrza, wyrównujemy wierzch. Pasztet z cukinii wsadzamy do piekarnika na 75 minut.

Porady

  • Dla przełamania smaku wierzch pasztetu z cukinii można posypać ziarnami słonecznika, pestkami dyni lub czarnuszką.
  • Bardziej wyrazisty w smaku będzie pasztet z cukinii i pieczarek. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki i obsmażamy razem z cebulą. Możemy je dodatkowo zmielić, jeśli chcemy, żeby masa była gładka.
  • Można również przygotować pasztet z cukinii z serem żółtym. Ser ścieramy i dodajemy do masy. Część pozostawiamy do posypania wierzchu, ale dopiero pod koniec pieczenia, ok. 30 minut. Inaczej może się zbyt mocno przypiec.
  • Z tego przepisu z powodzeniem zrobimy również wegański pasztet z cukinii, wystarczy pominąć jajka w składnikach. Zamiast nich możemy użyć dwóch łyżek zmielonego i namoczonego siemienia lnianego. O zamiennikach jajek przeczytacie tutaj.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Co możemy dodać do pasztetu z cukinii?

Pasztet warzywny daje wiele możliwości, można go modyfikować na wiele sposób i dostroić go do swojego smaku. Poniżej podajemy kilka możliwości:

  • pietruszka,
  • papryka,
  • suszone pomidory,
  • ziemniaki,
  • kasza, dowolna, wcześniej ugotowana,
  • ryż, również trzeba go wcześniej ugotować,
  • grzyby, pieczarki, boczniaki lub leśne,
  • papryczka chili,
  • pieprz ziołowy,
  • curry,
  • bazylia,
  • rozmaryn,
  • tymianek.

A jeśli czasem lubimy zjeść mięso, to polecamy dodatek podsmażonego boczku lub kiełbasę. Można też keksówkę wyłożyć plastrami szynki, np. parmeńskiej lub prosciutto lub boczkiem.

Ile kalorii ma pasztet z cukinii?

Pasztet z cukinii bez mięsa jest potrawą niskokaloryczną, więc osoby dbające o linię powinny włączyć go do swojego jadłospisu. 100 g tego specjału zawiera jedynie 140 kalorii. Dla porównania, taka sama porcja domowego pasztetu mięsnego może zawierać nawet 247 kalorii, a kupionego w sklepie – aż 325 kalorii. Przyrządzony z cukinii pasztet warzywny jest zatem bardziej dietetyczny. Pasztet z cukinii fit to świetna alternatywa dla tradycyjnych wersji.

Polecamy też przepis na pasztet z ciecierzycy w wersji wegetariańskiej.

Czy pasztet z cukinii można zamrozić?

Na przygotowanie pasztetu z cukinii potrzebujemy ok. 40–50 minut, do tego pieczenie potrwa 75 minut. Mając na uwadze oszczędność czasu, zazwyczaj przygotowujemy ten przysmak na zapas. Przechowywany w lodówce, pozostanie świeży przez dwa, a nawet trzy dni. Co jednak zrobić z nadmiarem pasztetu, jeżeli nie mamy zamiaru konsumować go w najbliższym czasie? Nic prostszego – wystarczy zamrozić pozostałą część. Przed umieszczeniem pasztetu w zamrażalniku, wystarczy owinąć go folią spożywczą i gotowe. W takich warunkach, potrawę można przechowywać nawet przez 2 miesiące.

Uwaga! Przed włożeniem pasztetu do zamrażalnika należy go ostudzić! Rozmrażamy go w lodówce i nigdy nie zamrażamy go ponownie.

Z czym jeść pasztet z cukinii?

To pyszne, bezmięsne danie można przygotować na wiele sposobów. Pasztet z cukinii i marchewki zachwyca wyrazistym smakiem, podobnie zresztą jak z serem, pieczarkami lub ziemniakami. Wspólnym mianownikiem każdego przepisu na ten przysmak pozostaje oczywiście cukinia.

Bez względu na wybrany przepis, pasztet z cukinii świetnie smakuje na zimno i na ciepło. To wyśmienity dodatek do świeżego pieczywa, a pokrojony w kostkę można dodawać do sałatek. Podsmażony na patelni w plastrach lub przypieczony w piekarniku, sprawdzi się jako wegetariański dodatek do obiadu. Idealnie pasuje do ryżu, kaszy i ziemniaków. To także idealny sposób na przygotowanie wegetariańskich burgerów z pasztetu warzywnego. Pasztet z cukinii można wykorzystać naprawdę na wiele sposobów.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne