Pasztet wiejski
Pasztet wiejski - Przepis na Pasztet wiejskiPrzygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 475 kcal

Pasztet
- Czas przygotowania:
- 30 min.
- Kalorie:
- 475.00 kcal
Ocena:
(średnia 4.55 z 198 głosów)
Składniki:
- 45 dag mięsa z udek królika lub zająca
- 20 dag surowego boczku
- 30 dag karkówki wieprzowej
- 5 ziaren jałowca
- gałka muszkatołowa
- po 1/2 łyżeczki tymianku, oregano, rozmarynu, szałwii i bazylii
- po 30 ml koniaku i sherry (lub innego wina deserowego)
- 2 jajka
- 20 dag wędzonego boczku
- 30 dag słoniny w plasterkach
- sól, pieprz w ziarnach
Kuchnia:
Kroki wykonania:
- Mięso odkroić od kości, usunąć ścięgna i żyły. Wraz z karkówką i surowym boczkiem pokroić w kostkę. Pieprz i jałowiec utłuc w moździerzu, wymieszać z ziołami i alkoholem.
- Mięso zalać marynatą, wymieszać, przykryć i odstawić na noc. Mięso zemleć w maszynce o grubych oczkach.
- Wędzony boczek drobno posiekać, dodać do mięsa. Do masy dodać jajka, gałkę, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić.
- Formę wyłożyć paskami słoniny. Przełożyć masę mięsną, wyrównać i obłożyć resztą słoniny. Przykryć folią aluminiową. Piec w kąpieli wodnej około 1 godz. w temp. 160–170°C.
Kalorie: 475.00
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
30 min.

Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 470 kcal
Składniki na 8 porcji
Pasztet wiejski
Czas przygotowania:
120 min.

Przepis na pyszny wielkanocny pasztet
Wiejski pasztet
Czas przygotowania:
180 min.

swojski pasztet
Pasztet
Czas przygotowania:
2880 min.

wspaniałe danie na każdą kieszeń
Bigos wiejski
Czas przygotowania:
35 min.

Pasztet - przepisy na Wielkanoc - pasztet idealny na wielkanocny stół.
Przygotowanie: 35 minut
Gotowanie: 3 godziny
Porcja: 370 kcal
Składniki na 20 porcji
Klasyczny pasztet
Czas przygotowania:
120 min.

wspaniały posiłek dla całej rodziny
Rosół wiejski
Czas przygotowania:
30 min.

Udany i smaczny sposób na szybki obiad
Wiejski kociołek
Czas przygotowania:
120 min.

Polecam od czasu do czasu taki smalczyk, do ogórka kwaszonego:)
Smalec wiejski mojego taty
Czas przygotowania:
90 min.

pyszny wiejski bigos
bigos wiejski
Czas przygotowania:
120 min.

To najlepszy barszcz mojej babci,prosty i smaczny.