Pasztet wiejski

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 1 godzina Porcja: 475 kcal

Pasztet

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
475.00 kcal
Ocena:

(średnia 4.55 z 198 głosów)

Składniki:

  • 45 dag mięsa z udek królika lub zająca
  • 20 dag surowego boczku
  • 30 dag karkówki wieprzowej
  • 5 ziaren jałowca
  • gałka muszkatołowa
  • po 1/2 łyżeczki tymianku, oregano, rozmarynu, szałwii i bazylii
  • po 30 ml koniaku i sherry (lub innego wina deserowego)
  • 2 jajka
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 30 dag słoniny w plasterkach
  • sól, pieprz w ziarnach

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Mięso odkroić od kości, usunąć ścięgna i żyły. Wraz z karkówką i surowym boczkiem pokroić w kostkę. Pieprz i jałowiec utłuc w moździerzu, wymieszać z ziołami i alkoholem.
  • Mięso zalać marynatą, wymieszać, przykryć i odstawić na noc. Mięso zemleć w maszynce o grubych oczkach.
  • Wędzony boczek drobno posiekać, dodać do mięsa. Do masy dodać jajka, gałkę, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić.
  • Formę wyłożyć paskami słoniny. Przełożyć masę mięsną, wyrównać i obłożyć resztą słoniny. Przykryć folią aluminiową. Piec w kąpieli wodnej około 1 godz. w temp. 160–170°C.

Kalorie: 475.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy