Pasztet wiejski

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 1 godzina Porcja: 470 kcal Składniki na 8 porcji

wątróbkaPasztetPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
470.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 163 głosów)

Składniki:

  • po 40 dag mięsa wołowego i wieprzowego
  • cebula
  • 3 łyżki masła
  • kajzerka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki do obsmażenia
  • 20 dag wątróbki cielęcej
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso pokroić na kawałki. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce masła. Kajzerkę namoczyć, odcisnąć. Mięso zemleć. Dodać odciśniętą bułkę, zeszkloną cebulę, jajka, dokładnie wymieszać, przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Starannie wyrobić masę mięsną. Wątróbkę pokroić na kawałki. Obtoczyć w mące i listkach natki, usmażyć na pozostałym maśle.
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć połowę mięsa. Ułożyć kawałki wątróbki. Przykryć resztą masy mięsnej, dokładnie docisnąć. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 200°C. Ostrożnie wyjąć z formy, wystudzić.

Kalorie: 470.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy