Pasztet wegetariański na ostro

Wyśmienity smak dla osób lubiących warzywne ,lekko ostrawe potrawy.

ZapiekankiPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 140 głosów)

Składniki:

  • 250g soczewicy(zielonej i czerwonej razem),
  • jeden por
  • 500 g marchewki,
  • jedna papryczka chili,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 8 łyżek startego sera żółtego (parmezan)
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki masła,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • zioła prowansalskie,
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Soczewicę płuczemy i wrzucamy do gotującej wody z łyżka masła.Gdy soczewica zmięknie odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia.
  • Obraną marchew ścieramy na grubych oczkach i chwilę dusimy na maśle razem z porem pokrojonym w pół krązki.
  • Papryczkę chili kroimy w drobną kostkę.
  • Soczewicę , marchew , por , chili , zmiażdżony czosnek i połowę parmezanu mieszamy z jajkami. Pasztet doprawiamy i umieszczamy w wysmarowanej tłuszczem keksówce lub żaroodpornym naczyniu,polewamy resztą stopionego masła i posypujemy pozostałym parmezanem.
  • Przygotowaną masę warzywną pieczemy w 180 stopniach przez 30 min.
  • Pasztet podajemy na ciepło lub zimno.Wyśmienicie smakuję z surówką buraczkową lub na kromce chleba. :)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy