Pasztet wegetariański

Przygotowanie: 35 minut Pieczenie: 1 godzina Porcja: 290 kcal

PasztetPrzekąski

Czas przygotowania:
35 min.
Kalorie:
290.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 191 głosów)

Składniki:

  • po szklance soczewicy i soi
  • po 3 cebule i ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • gałka muszkatołowa
  • 2 ugotowane marchewki
  • tłuszcz do formy
  • sól, pieprz ziołowy

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Soczewicę i soję osobno przebrać, namoczyć na noc. Odlać wodę, zalać wrzątkiem i gotować 25–30 min do miękkości, osączyć. Cebule obrać, drobno posiekać.
  • Czosnek posiekać, rozetrzeć z solą. 1/3 czosnku z solą wymieszać z łyżką masła. Cebulę usmażyć na 2 łyżkach masła. Soczewicę zemleć z soją i cebulą. ■ Do masy dodać resztę czosnku, bułkę tartą, jajka i gałkę muszkatołową. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • Keksówkę natłuścić i napełnić masą. Na wierzch położyć wiórki masła czosnkowego. Skropić 2 łyżkami wody, przykryć folią aluminiową. Piec 1 godz. w temp. 180°C. Po ostygnięciu obłożyć paseczkami marchewki.

Kalorie: 290.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy