Pasztet świąteczny

Pasztet wychodzi delikatny , wprost rozpływa się w ustach.Chociaż nie powiem jest z nim trochę pracy to smak wynagradza czas przygotowania.

dodany przez: Martyna1991

Pasztet

Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 163 głosów)


Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 0,7 kg wołowiny
  • 0,5 kg boczku surowego
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 4 cebule
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 jajka
  • 2 kajzerki namoczone w mleku
  • 4 liście laurowe
  • sól , pieprz
  • olej do smażenia

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Mięso umyć, osuszyć. W garnku umieścić udka , wołowinę, boczek oraz obrane marchewki z pietruszką. Zalać zimną wodą , zagotować , zebrać szumowiny. Dodać liście laurowe , gotować do miękkości mięs i warzyw.
  • 2. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej , smażyć cebulę z wątróbką na rumiano.
  • Mięsa wyjąc z wywaru pozostawiając0,5 l płynu.
  • 4. Na patelni po smażeniu wątróbki usmażyć na rumiano ugotowane mięso.
  • Mięsa wraz z warzywami zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa Dodać jajka , odciśnięte z mleka kajzerki oraz wlać wywar pozostały z gotowania mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić mięso do połączenia się składników oraz kolejne 5 min nadając mu puszystości.
  • Do podłużnych form przelać masę. Piec 1,5-2 godz w piekarniku nagrzanym do 200 st Po wyjęciu z piekarnika pasztet pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy