Pasztet na bogato
Pasztet na bogato - Przepis na Pasztet na bogatoTakim pasztetem nie pogardzi nawet największy malkontent

Fot. Rua Castilho
Pasztet
- Czas przygotowania:
- 180 min.
Ocena:
(średnia 4.49 z 173 głosów)
Składniki:
- po 1/2 kg: udźców kurczaka, miękkiej cielęciny, surowego boczku, łopatki wieprzowej, podgardla wieprzowego i wołowej pręgi oraz wątróbek indyka
- masło
- duża cebula, 2 marchewki, bulwa selera
- po kilka liści laurowych, ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 2 grube kromki suchej chałki drożdżowej
- 6 jajek
- 1/2 szklanki mocnego, słodkiego wina
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- do dekoracji: liście laurowe, kolorowy pieprz, źdźbła szczypiorku i gwiazdki anyżku, żurawina ze słoika
Kuchnia:
Kroki wykonania:
- Wszystkie rodzaje mięsa grubo kroimy (wątróbki zostawiamy w całości), szybko obsmażamy na maśle (prócz wątróbek), przekładamy do garnka. Na maśle podduszamy pokrojoną grubo cebulę, marchewkę i selera, dodajemy do mięsa.
- Wkładamy liście laurowe, pieprz i ziele, zalewamy taką ilością wody, aby składniki były przykryte. Stawiamy na małym ogniu i dusimy pod przykryciem, aż mięso zacznie się rozpadać; wtedy na ok. 10 min dokładamy wątróbki.
- Wyjmujemy przyprawy, wywar zlewamy przez sitko do innego naczynia, namaczamy w nim chałkę. Ostudzone mięso mielimy dwukrotnie przez maszynkę razem z marchewką i selerem oraz namokniętą chałką. Do masy wbijamy jajka, wlewamy wino, dokładnie wyrabiamy dłonią, porządnie napowietrzając, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką, aby miała wyrazisty smak i aromat.
- Formę do pasztetu (najlepiej owalną ceramiczną) smarujemy grubo tłuszczem, wysypujemy tartą bułką. Nakładamy masę mięsną, bardzo dokładnie ją uklepując. Wierzch dekorujemy na podobieństwo pisanki.
- Przykrywamy szczelnie folią aluminiową (albo pokrywką, jeśli naczynie taką ma). Wstawiamy do piekarnika o temp. 180°C, pod spód dajemy naczynie z wodą. Pieczemy ok. 2,5 godz.
- Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017
Porady
Zobacz też: Pasztet – domowy specjał nie tylko na święta
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
60 min.

Wariacja na wielkanocny lub niedzielny obiad.
Karczek na bogato.
Czas przygotowania:
45 min.

czasem zostaje nam coś w lodówce i... idealne na sałatkę :)
Sałatka na bogato
Czas przygotowania:
180 min.

swojski pasztet
Pasztet
Czas przygotowania:
30 min.

Jeżeli ktoś lubi smalec z wszelkimi dodatkami to polecam
Smalec "na bogato"
Czas przygotowania:
60 min.

Żur to tradycyjna zupa gotowana na wielkanocne śniadanie. Zakwas przygotowywany jest na mące żytniej razowej. Wielkanocny żur na bogato to jego wystawna wersja.
Wielkanocny żur na bogato
Czas przygotowania:
35 min.

Pasztet - przepisy na Wielkanoc - pasztet idealny na wielkanocny stół.
Przygotowanie: 35 minut
Gotowanie: 3 godziny
Porcja: 370 kcal
Składniki na 20 porcji
Klasyczny pasztet
Czas przygotowania:
15 min.

po prostu pycha !
JAJKA NA BOGATO !
Czas przygotowania:
45 min.

Muffinki pełne orzechów,czekolady,gruszek i bananów.
Muffinki na bogato!
Czas przygotowania:
60 min.

Z czosnkiem i masłem + cukinia, marchewka i kuskus z pieczarkami
Łosoś pieczony..."na bogato" :)
Czas przygotowania:
180 min.

Dobry sposób wykorzystania mięsa z rosołu.