Pasztet na bogato

Takim pasztetem nie pogardzi nawet największy malkontent

Pasztet

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 173 głosów)

Składniki:

  • po 1/2 kg: udźców kurczaka, miękkiej cielęciny, surowego boczku, łopatki wieprzowej, podgardla wieprzowego i wołowej pręgi oraz wątróbek indyka
  • masło
  • duża cebula, 2 marchewki, bulwa selera
  • po kilka liści laurowych, ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 grube kromki suchej chałki drożdżowej
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki mocnego, słodkiego wina
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • do dekoracji: liście laurowe, kolorowy pieprz, źdźbła szczypiorku i gwiazdki anyżku, żurawina ze słoika

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Wszystkie rodzaje mięsa grubo kroimy (wątróbki zostawiamy w całości), szybko obsmażamy na maśle (prócz wątróbek), przekładamy do garnka. Na maśle podduszamy pokrojoną grubo cebulę, marchewkę i selera, dodajemy do mięsa.
  • Wkładamy liście laurowe, pieprz i ziele, zalewamy taką ilością wody, aby składniki były przykryte. Stawiamy na małym ogniu i dusimy pod przykryciem, aż mięso zacznie się rozpadać; wtedy na ok. 10 min dokładamy wątróbki.
  • Wyjmujemy przyprawy, wywar zlewamy przez sitko do innego naczynia, namaczamy w nim chałkę. Ostudzone mięso mielimy dwukrotnie przez maszynkę razem z marchewką i selerem oraz namokniętą chałką. Do masy wbijamy jajka, wlewamy wino, dokładnie wyrabiamy dłonią, porządnie napowietrzając, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką, aby miała wyrazisty smak i aromat.
  • Formę do pasztetu (najlepiej owalną ceramiczną) smarujemy grubo tłuszczem, wysypujemy tartą bułką. Nakładamy masę mięsną, bardzo dokładnie ją uklepując. Wierzch dekorujemy na podobieństwo pisanki.
  • Przykrywamy szczelnie folią aluminiową (albo pokrywką, jeśli naczynie taką ma). Wstawiamy do piekarnika o temp. 180°C, pod spód dajemy naczynie z wodą. Pieczemy ok. 2,5 godz.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Porady

Zobacz też: Pasztet – domowy specjał nie tylko na święta

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy