Pasztet marchewkowo-jajeczny

Pasztet z marchewki przeważnie przygotowuję na Święta Wielkanocne, jest delikatny, warzywny i lekko słodkawy. Z jajkiem w środku smakuje rewelacyjnie a podany do pieczywa z sosem chrzanowym jest bardz

PasztetPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.54 z 162 głosów)

Składniki:

  • 1 kg marchewki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 10 g masła
  • 450 g mrożonych warzyw ( kalafior, brokuł )
  • 1/2 puszki groszku
  • 4 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czasonku
  • sok z 1 cytryny
  • 50 g gęstej śmietany
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości. Następnie odcedzamy i mielimy blenderem na gładką papkę.Mrożonkę warzywną odmrażamy i podpiekamy na łyżce masła do momentu aż płyny odparują.Do dużej miski przekładamy zmieloną marchew, odcedzony groszek, warzywa, mąki, pokrojoną natkę pietruszki, sok z cytryny i przyprawy. Delikatnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą.Formę keksową ( 25/13) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy pasztet warzywny. W środek wciskamy jajka.Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 - 180 *C, wstawiając formę z pasztetem na blaszkę wypełnioną wodą. Po całkowitym ostudzeniu wyjmujemy pasztet, ściągamy folię aluminiową i chłodzimy go kilka godzin w lodówce. Zimny kroimy na kawałki. Smacznego.

Porady

Uwagi; pasztet jest już dobry zaraz po upieczeniu, tylko lepiej go kroić po schłodzeniu, wtedy jest bardziej zwarty. Polecam do niego odrobinę sosu np. chrzanowego wtedy pasztet jest mniej słodki a bardziej wyrazisty w smaku.

Zobacz też: Pasztet – domowy specjał nie tylko na święta

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy