Paszteciki z warzywami i szynką

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: ok. 20 minut Porcja: 500 kcal

pasztecikiSzynkiPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
500 kcal
Ocena:

(średnia 4.51 z 179 głosów)

Składniki:

  • 2 opakowania mrożonego ciasta francuskiego (90 dag)
  • 30 dag wędzonej szynki
  • duża cukinia
  • por
  • seler naciowy
  • cebula
  • 3 marchewki
  • 20 dag żółtego sera, np. ementalera
  • jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • oregano, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto rozmrozić, rozłożyć. Cukinię umyć, pokroić w małą kostkę. Por i seler oczyścić, drobno pokroić. Cebulę obrać, posiekać. Marchewki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę.
  • Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć wszystkie warzywa, przyprawić oregano, solą i pieprzem. Każdy płat ciasta francuskiego pokroić na 12 prostokątów (ok. 8 x 10 cm). Ser zetrzeć na tarce. Szynkę pokroić w kostkę. Warzywa, ser i szynkę ułożyć na połowie prostokątów.
  • Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem, przykryć pozostałymi prostokątami, mocno zlepić. Wierzchy pasztecików dekoracyjnie ponacinać. Piec ok. 20 minut w temp. 180°C.

Kalorie: 500

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy