Paszteciki z kapustą i kaszą

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe podane z gorącym czerwonym barszczykiem

kapusta kiszonapasztecikiPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 149 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • mąka (ile zabierze ciasto)
  • 7-8 dkg drożdży
  • 1 śmietana (400g)
  • 3-4 jajka
  • 1 margaryna
  • 4 łyżki oleju
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • FARSZ:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 100g kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ciasto:
  • Śmietanę wymieszać z drożdżami, dodać mąkę, jajka, olej, roztopioną margarynę, cukier i sól. Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz.
  • Farsz:
  • Kapustę kiszoną odcisnąć i podgotować aby zmiękła. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie masła, pod koniec dodać ugotowaną kapustę i jeszcze chwilę smażyć. W osobnym naczyniu połączyć z kaszą. Doprawić solą i pieprzem.
  • Wyrośnięte ciasto wałkować na grubość ok.0.5 cm. Nakładać farsz na brzegu ciasta i zwijać jak roladę. Odciąć od reszty i pokroić na mniejsze roladki. Gotowe paszteciki układać na blaszce i odstawić jeszcze do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem lub całym jajkiem. Piec aż się zarumienią.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy