Artur Rogalski
4.36 (206)
Paszteciki z mięsem z wykorzystaniem dobrze doprawionego zmielonego mięsa z rosołu smakują lepiej niż mogłoby się wydawać. Wyglądają apetycznie i kusząco, trudno się powstrzymać przed jedzeniem. Mogą być podawane jako samodzielne danie lub do barszczu czerwonego zamiast krokietów. Znajdą też swoje miejsce przy świątecznym stole. Sprawdźcie przepis na paszteciki drożdżowe z mięsem, które nie mają sobie równych.
mąka pszenna 450 g
drożdże 12 g
cukier 12 g
mleko 215 ml
jajka 3 szt.
sól 12 g
masło 70 g
mięso z rosołu 700 g
cebula 1 szt.
czosnek 1 ząbek
natka pietruszki 50 g
gotowy rosół 85 ml
pieprz 2 szczypty
papryka w proszku 2 g
czarnuszka 30 g
Przygotowanie: wszystkie składniki wyjmujemy co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy, muszą nabrać temperatury pokojowej. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i siekamy (ok. 2 łyżki).
Rozczyn: do kubka wlewamy 10 ml mleka, wsypujemy suche drożdże lub wkruszamy 25 g świeżych i rozcieramy do uzyskania gładkiej powierzchni. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Ciasto: mąkę przesypujemy do sporej miski, wlewamy rozczyn, dodajemy 2 jajka, cukier i 6 g soli. Składniki mieszamy drewnianą łyżką, potem zaczynamy zagniatać je ręcznie, powoli wlewamy masło - może być lekko ciepłe, ale nie gorące. Ciasto wyrabiamy aż stanie się gładkie i sprężyste, powinno łatwo odchodzić od dłoni. Zagniatamy je w kulę, miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy je w ciepłe miejsce na ok. 90 minut, aż podwoi swoją objętość.
Farsz: gdy ciasto wyrasta zajmujemy się mięsem z rosołu, mogą to być udka, ćwiartki, wołowina, a nawet udziec z indyka. Oczyszczamy je ze skórek i kości. Cebulę obieramy z łupin i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła (najlepiej klarowanego) lub oleju i przesmażamy cebulę z czosnkiem. Przekładamy je do zmielonego mięsa, dodajemy natkę pietruszki,, 6 g soli, pieprz i paprykę słodką, dolewamy też 85 ml rosołu lub dowolnego bulionu. Wszystko mielimy w maszynce lub malakserze. Dokładnie mieszamy.
Formowanie: stolnicę wysypujemy mąką, wykładamy na nią ciasto, wałkujemy je tak, żeby uzyskać placek mniej więcej 40x55 cm. Dzielimy je go na 4 części. Na każdą wykładamy farsz (wzdłuż ciasta). Zwijamy je w ciasny rulon, który następnie kroimy na mniejsze kawałki - wielkość według uznania. Następnie ciasto trzeba rozwałkować na stolnicy, położyć nadzienie wzdłuż i zwinąć, aby powstał rulon. Potem należy podzielić je na mniejsze kawałki. Jak wszystkie będą gotowe ponownie je przykrywamy i czekamy ok. 20 minut aż wyrosną.
Pieczenie: piekarnik nagrzewamy do 190°C. Jajko wbijamy do miseczki i rozkłócamy je z 5 ml mleka. Za pomocą pędzelka smarujemy nim wierzch wszystkich pasztecików z mięsem. Obsypujemy je czarnuszką lub czarnym sezamem. Wsadzamy je do piekarnika na 15-20 minut do zbrązowienia.